Прочитај ми чланак

Путин: Запад је црпео ресурсе Украјине и подстицао геноцид

0

Председник Русије Владимир Путин рекао је да Запад свим средствима жели да очува доминацију и при томе прибегава санкцијама и обојеним револуцијама. Украјински народ је постао жртва таквих стремљења, рекао је Путин и упозорио да је у току агресивна експанзија НАТО.

Запад циљано ради на продубљивању хаоса и ескалацији на међународном плану, наводи се у Путиновом видео-обраћању министрима одбране држава Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и Заједнице независних држава (ЗНД) који су се окупили у Москви.

Он је истакао да се у свету данас појављују нове претње и дешавају се промене у развоју мултиполарног света.

„Појављују се нови велики изазови, дешавају се снажне геополитичке промене. Пред нашим очима стварају се контуре новог мултиполарног светског поретка: у Азији, Африци, Латинској Америци формирају се нови центри развоја који све активније бране своје националне интересе, свој суверенитет, право на сопствени пут развоја. Немогуће се супротставити се тим објективним историјским процесима“, поручио је Путин.

Запад претворио Украјину у колонију

Према његовим речима, Запад је претворио Украјину у колонију и користи украјински народ као топовско месо како би се обрушио на Русију.
Запад наставља да снабдева Украјину оружјем и муницијом, да шаље плаћенике гурајући је на пут самоубиства.

„Током читавог низа година Запад је безобзирно експлоатисао и црпео ресурсе Украјине, а такође подстицао геноцид“, рекао је Путин.
 
Учесницима састанка је поручио да је потребно сарађивати у циљу постизања одрживог система безбедности.

Такође, од кључног значаја је стална размена информација у области одбрамбене политике у овим организацијама.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да улога и значај оружаних снага ШОС и ЗНД расте у контексту драстичне ескалације ситуације на међународној сцени, изазова који се појављују и претњи по војну безбедност.

Шојгу је указао на симболику што се састанак одржава на дан када се у Русији обележава Дан хероја отаџбине.

„Хероизам наших народа испољен у борби против нацизма, фашизма и милитаризма током Другог светског рата спречио је да свет буде поробљен. Данас као наследници поколења победника морамо чврсто да бранимо мир и не дозволимо глобалну катастрофу“, рекао је Шојгу.

Шојгу је рекао и да су министри одбране потписали заједничку изјаву после састанка.

Руски министар је рекао да су учесници састанка разменили ставове о питањима међународне безбедности и о подршци регионалној стабилности и даљој сарадњи у сфери одбране. Како је додао, изјава је одраз консолидованог приступа у решавању проблема безбедности.