Прочитај ми чланак

Путин: Уједињење Русије и Донбаса требало је да се догоди раније

0

Уједињење Русије и Донбаса требало је да се догоди раније, тада би можда били избегнути губици, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Што се тиче 2014. године – лако је бити паметан кад је све прошло, али ми смо тада полазили од тога да ће, можда, бити могуће постићи договор и да ће Луганск и Доњецк у оквиру споразума, Минских споразума ипак успети некако да се уједине са Украјином. Искрено смо ишли на то. Међутим, нисмо до краја осећали расположење људи. Није било могуће да се у потпуности разуме шта се тамо дешава. Али сада је, вероватно, постало очигледно да је уједињење (Донбаса и Русије) требало да се догоди раније. Можда у том случају не би било толико жртава међу цивилима, можда не би погинуло толико деце“, рекао је руски лидер на састанку са мајкама војника који учествују у специјалној војној операцији.

Фото: Јутјуб/принтскрин

Говорећи о учесницима специјалне војне операције, Путин је рекао да се они не деле на засебне касте и националности, него помажу једни другима.

„Сви су једнаки, сви једнима другима помажу и схватају да од те помоћи и подршке зависи њихов живот. То је веома важно“, истакао је руски лидер.

Украјинце користе као топовско месо

Путин је рекао да Русија не ратује са Украјинцима, него са онима који их користе као топовско месо.
„Ми се боримо против оних који их снабдевају и који све то плаћају. У ствари их користе као топовско месо. Говорим без икаквог претеривања. Тамо не маре за губитке, уопште се не обазиру на то. А оне, за које сматрају да се понашају како не треба, стрељају пред стројем. Тамо је потпуно другачији борбени дух. То још једном потврђује да имамо посла са неонацистичким покретом, без претеривања“, рекао је Путин.

Русија осећа да ради праву ствар штитећи Донбас, нагласио је Путин.

„А као што сте исправно рекли, ми треба да остваримо своје циљеве. И ми ћемо их остварити, у то нема никакве сумње“, поручио је Путин.

Референдуми о уласку ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области у састав Русије одржани су од 23. до 27. септембра. На основу 100 одсто обрађеног материјала у ДНР је за уједињење с Русијом гласало 99,23 одсто грађана, у ЛНР 98,42 одсто, у Херсонској области 87,05 одсто, а у Запорошкој области 93,11 одсто.