Прочитај ми чланак

Путин: Русија после 7. јула почиње да размешта тактичко наоружање у Белорусији

0

Русија ће после 7. или 8. јула почети да размешта наоружање на територији Белорусије, након завршетка припремних радова, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку с белоруским колегом Александром Лукашенком.

„Ситуација је у целини стабилна, чак бих рекао, добра. Сарађујемо у тој сфери. У вези с најосетљивијим питањима, о којима смо с договарали, све тече по плану – 7. или 8. јула се завршава припрема одговарајућег наоружања И одмах ћемо почети да радимо на томе да на вашој територији разместимо одговарајуће видове наоружања. Све тече по плану и све је стабилно“, рекао је Путин.

Руски председник је у марту изјавио да су се Москва и Минск договорили да, не нарушавајући међународне обавезе, разместе руско тактичко нуклеарно наоружање у Белорусији.

Путин је објаснио да Русија не предаје Белорусији своје нуклеарно оружје, него да чини оно што су САД чиниле деценијама, пошто „Американци обучавају савезничке посаде и њихове пилоте да, уколико је неопходно, користе ту врсту наоружања“.

Према Путиновим речима, изградња спремишта за тактичко нуклеарно оружје у Русији биће завршена 1. јула.