Прочитај ми чланак

Путин: Русија чини све да помогне таоцима на Блиском истоку

0

Русија након заоштравања ситуације на Блиском истоку чини све како би помогла људима који су узети као таоци, резултати тог рада постоје, изјавио је руски председник Владимир Путин приликом разговора са главним рабином Русије Берлом Лазаром и председником Савеза јеврејских заједница Александром Бородом.

Председник Русије је истакао да Министарство иностраних послова земље ради са палестинским политичким крилом Хамас на решавању проблема талаца и да резултата има.

Према Путиновим речима, приликом помагања таоцима на Блиском истоку Москва води рачуна не само о руским грађанима, већ и о странцима, пре свега онима који су преживели Холокауст.

„Ми, наравно, пре свега, обраћамо пажњу на грађане Русије, али не само на држављане Руске Федерације, већ и грађане других земаља. У том смислу и на старије људе и чланове њихових породица који су преживели Холокауст“, истакао је Путин.

Путин је истакао да се напори у циљу помоћи онима који су се нашли међу теоцима након заоштравања сукоба на Блиском истоку морају наставити.

Он је на састанку предложио Лазару и Бороди да размотре детаље рада усмереног на ослобађање талаца у Палестини.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас у суботу 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Хамас је тада ракетирао Израел, након чега су борци покрета упали у гранична подручја на југу земље, где су пуцали и на војнике и на цивиле, а такође су узели више од 200 талаца. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска почела је да чисти насељена подручја. Број жртава израелског гранатирања Појаса Газе од 7. октобра премашио је 26 хиљада, док је више од 65 хиљада људи рањено.

Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону. Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе ─ Израел и Палестина ─ али је основана само израелска држава.