Прочитај ми чланак

Путин: Русија ће бити принуђена да реагује на оружје са осиромашеним уранијумом

0

Москва ће бити принуђена да реагује ако колективни Запад почне да користи оружје са нуклеарном компонентом, изјавио је председник Русије Владимир Путин после руско-кинеских преговора у Кремљу.

„Данас је објављено да је Велика Британија… најавила не само испоруку тенкова Украјини, већ и граната са осиромашеним уранијумом. Изгледа да је Запад заиста одлучио да се бори против Русије до последњег Украјинца, не речима, већ делом“, истакао је Путин.

„Али желим у вези са тим да напоменем да, уколико се све ово деси, онда ће Русија бити принуђена да у складу са тим реагује, мислим на чињеницу да колективни Запад већ почиње да користи оружје са нуклеарном компонентом“.

Путин је напоменуо да је вест о овој намери Велике Британије добио током преговора са Си Ђинпингом, са којим је, између осталог, разговарао и о питању могућности спровођења кинеског плана решавања ситуације у Украјини.

Заменица британског министра одбране Анабел Голди изјавила је раније да ће Лондон поред слања ескадриле борбених тенкова „челенџер 2“ у Украјину, такође послати муницију, укључујући оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум.

Америчке трупе користиле су муницију са осиромашеним уранијумом током операције „Пустињска олуја“, бомбардовања Југославије и инвазије на Ирак 2003. године. Као што су приметили стручњаци, коришћење ове муниције може довести до онколошких болести.