Прочитај ми чланак

Путин привремено национализује имовину страних компанија

0

Акције страних компанија у руским „ћеркама“ "Даноне" и „Балтика“ предате су на привремено управљање Федералној агенцији за управљање имовином, наводи се у указу председника Владимира Путина. Француска компанија "Даноне" и дански "Карлсберг", који је власник пиваре "Балтика", најавили су продају свог бизниса у Русији.

У документу се наводи да је одлука донета у складу са указом председника из априла 2022. године „О привременом управљању одређеном имовином“. Указ је донет због потребе за хитним мерама као одговор на санкције Сједињених Држава и других земаља против руских физичких и правних лица.
 
Француски произвођач млечних производа „Даноне“ најавио је у октобру 2022. године да ће предати контролу над производњом млечних и биљних производа у Русији – уз могућност откупа акција с тим да задржава до 25 одсто акција компаније и место у одбору директора.
 
У јуну 2023. године компанија „Карлсберг“ потписала је уговор о продаји свог бизниса у Русији – пиваре „Балтика“. Компанија је најавила планове да напусти руско тржиште још у марту 2022. године, након почетка војне операције у Украјини. „Карлсберг“ је напоменуо да посао о продаји имовине морају да одобре власти. Име купца и услови продаје нису саопштени.