Прочитај ми чланак

Путин: Контраофанзива Кијева без резултата, Украјина изгубила 71.000 војника

0

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да контраофанзива Украјине није дала никакве резултате, али зато Украјина трпи огромне губитке у људству - 71.000 војника.

„Украјина спроводи такозвану контраофанзиву. Наравно, резултата нема. Нећемо сада говорити да је неуспех, није неуспех. Има губитака, великих. Од почетка ове контраофанзиве изгубили су 71,5 хиљада људи. Истовремено, како кажу, по сваку цену желе да остваре резултате. Понекад се стиче утисак да то нису њихови људи кад их тако бацају у борбе“, оценио је руски лидер.

Он је додао да су снаге Кијева изгубиле 543 тенка и 18.000 оклопних возила.

Путин је истакао да је у Украјини у току присилна мобилизација.

„У Украјини се одвија присилна мобилизација, једна за другом. Не знам кога још сада могу да мобилизују“, истакао је руски лидер.

Он је још оценио да испоруке новог наоружања Кијеву, укључујући касетну муницију, муницију са осиромашеним уранијумом и борбене авионе Ф-16 Кијеву неће ништа променити на фронту, само ће продужити сукоб.

Према његовим речима, Русија не може да прекине борбе, уколико противник спроводи контраофанзиву.

Руски војници знају да имају кога да бране

Према Путиновим речима, у последњих шест-седам месеци 270.000 људи је потписало уговор с Министарство одбране. Они су постали добровољци.

„Наши момци, иако знају шта их чека на фронту, без обзира свесно добровољно се одлучују на то, бранећи отаџбину“, рекао је Путин.

Руски војници знају да имају кога да штите у оквиру специјалне операције, рекао је Путин.
„Наши војници, наши момци, хероји наши, који се боре на првој лини фронта, знају да имају кога да бране. То је кључно. Ми бранимо наше људе“, поручио је руски председник.

Први корак Кијева ка дијалогу

Путин је нагласио да први корак ка дијалогу може постати укидање наредбе о забрани преговора са украјинске стране.

„Ако Сједињене Државе сматрају да је Украјина спремна за преговоре, онда нека повуку указ украјинског председника (Владимира Зеленског) који забрањује вођење преговора, јер је изашао председнички декрет којим је он забранио сам себи и свима осталима да преговарају. Ево (државни секретар САД Ентони) Блинкен каже да су они спремни. Па, добро, нека повуку тај указ, то је први корак“, поручио је Путин.

Путин је изразио сумњу да ће након окончања борбених дејстава кренути „ток“ обнове украјинске економије.

Лондон обучавао украјинске диверзанте који су планирали напад на руску нуклеарку

Руски лидер је такође испричао да је Федерална служба безбедности недавно заробила неколико диверзаната из редова украјинских тајних служби, који су имали задатак да нанесу штету једној из руских нуклеарних електрана.

Путин је истакао да су приведени украјински диверзанти, који су планирали напад на нуклеарни објекат у Русији рекли да су радили под руководством британских инструктора.

Он је изразио сумњу да енглеске власти схватају одговорност за обуку украјинских диверзаната, који су планирали напад на нуклеарку у Русији.

„Да ли они уопште схватају са чим се играју? Да ли провоцирају нека наша реципрочна дејства по украјинским нуклеарним објектима, електранама? Да ли британске власти и премијер знају чиме се баве њихове специјалне службе у Украјини? Или можда уопште не знају? Можда је могуће да британске тајне службе делују под утицајем самих Американаца“, подвукао је Путин.

VIII Источни економски форум одржава се 10-13. септембра 2023. године у Владивостоку на територији кампуса Далекоисточног федералног универзитета (ДВФУ).

РИА Новости су генерални медијски партнер форума.