Прочитај ми чланак

Путин је шокирао САД – Овакав заокрет нису очекивали …

0

Русија је закомпликовала западне војне прорачуне најавом делимичне мобилизације. О томе пише Парт Сатам, аналитичар листа EurAsian Times.

Према речима аутора, за седам месеци специјалне операције Русија је постигла значајан успех, готово у потпуности ослободивши Донбас, као и Херсонску и Запорошку област.

Истовремено, Москва је јасно разумела да ће Запад на сваки могући начин одуговлачити сукоб, снабдевајући Кијев оружјем и новцем. Да би осујетила ове планове, Руска Федерација је донела две важне одлуке: да подржи четири референдума и да објави делимичну мобилизацију.

„Предстојећи референдуми у Донбасу, Херсону и Запорожју, као и делимична војна мобилизација, међусобно се допуњују“, наводи се у чланку.

Аналитичар наводи: ако републике и региони гласају за прикључење Русији, они ће званично постати територије Руске Федерације. Дакле, правно ће се сваки даљи украјински напад, посебно уз употребу западног наоружања, сматрати нападом на територију Руске Федерације.

Истовремено, руска војска је почела да прима нове снаге уз најаву делимичне мобилизације. То значи да ће Москва моћи да пошаље додатне трупе потенцијалним субјектима Руске Федерације.

„То компликује војне калкулације за НАТО, Европу и Сједињене Државе, од којих су ове последње више пута експлицитно искључиле директну битку са Русијом. Чини се да је ова најава изненадила западни табор“, написао је Парт Сатам.

Очигледно, Запад није мислио да ће Руска Федерација подржати референдуме и попунити своје трупе. Према плану Вашингтона, Москва би наставила да се бори са истим снагама, а светска заједница би на њу вршила све већи притисак. Сада је ситуација кренула сасвим другачије.

„Запад ризикује да директно уђе на ратни пут са Русијом, због чега су се САД и сама Украјина нашле у ћорсокаку. Нејасно је да ли Русија очекује војну акцију са Украјином и САД, али проширење граница земље захтеваће додатну војну силу.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!