Прочитај ми чланак

Путин и Си Ђинпинг изабрали датум за сахрану „америчког света“ – Процес неповратан

0

Путин и Си Ђинпинг сахранили су „Pax Americana“ у Москви, на значајан датум. О томе пише Пепе Ескобар, колумниста америчког издања „The Unz Review“.

Пепе Ескобар је сигуран, да дан за састанак Владимира Путина и Си Ђинпинга није случајно изабран. Разговори лидера Кине и Русије имаће значајан догађај за цео свет, а за то је изабран симболичан датум.

„Кинеска дипломатија ради у смислу скривених значења. Далеко је од случајности, да се пут Си Ђинпинга у Москву управо поклапа са двадесетогодишњицом америчке илегалне инвазије, окупације и уништења Ирака“, открива Пепе Ескобар.

Било је то 20. марта 2003. године, када су америчке снаге и њихови савезници извршили инвазију на Ирак, како би збацили владу Садама Хусеина, што је довело до дуготрајног рата и смрти огромног броја људи.

Вреди напоменути, да су све оптужбе против Садама Хусеина биле натегнуте, а САД нису имале никакве доказе да Ирак развија оружје за масовно уништење. Штавише, амерички обавештајци су директно рекли да немају такве податке, али амерички политичари нису желели да их чују.

Пепе Ескобар напомиње, да је симболично, да је управо 20. марта Си Ђинпинг одлетео у Москву, и имао пријатељски и неформални разговор са Путином. Колумниста је сигуран, да је сусрет шефова Руске Федерације и НР Кине прекретница, која би требало да сахрани такозвани „Pax Americana“.

Овај термин се са латинског преводи као „амерички свет“, настао је по узору на појмове „Pax Romana“ и „Pax Britannica“, који су говорили о супериорности Рима, а касније – Британије. „Pax Americana“ је настао после Другог светског рата, када су САД постале доминантна светска економска и војна сила, а називали су је и „Дуги мир“. Међутим, „Дуги мир“ је дошао крају.

„Оно што се управо догодило у Москви није ништа друго до нова „Јалта“, која се, иначе, налази на Криму. Али за разлику од значајног састанка америчког председника Френклина Рузвелта, совјетског лидера Јосифа Стаљина и британског премијера Винстона Черчила 1945. на Криму под совјетском влашћу, по први пут после можда пет векова, ниједан политички лидер са Запада не поставља глобални дневни ред”, објашњава Пепе Ескобар.

Према њему, Путин и његов кинески колега организовали су дословну сахрану „америчком свету“. Си Ђинпинг и руски председник приређују мултилатералну представу, покривајући свет мултиполарним јорганом. У овом тренутку, западни представници могу само да жале због сусрета двојице лидера, али нису у стању да промене развој новог светског поретка.

Тако је сусрет лидера НР Кине и Руске Федерације коначно наговестио, да су кинеско-руски односи веза између два стратешка партнера, који ће ући у озбиљно геополитичко и геоекономско надметање са западним хегемонима у опадању. Унија између Москве и Пекинга је већ дуже време закључена.

„Говори и Сија и Путина довели су НАТО-у у хистерично лудило од беса и зависти“, пише Ескобар.

Он је сигуран, да је ове недеље у Москви рођен нови свет. Сједињене Државе су својевремено описале свој злогласни „Маршалов план“ као лансирање „Pax Americana“. Сада ће „амерички свет“ бити демонтиран, а процес је неповратан.