Прочитај ми чланак

Путин: Хитно исправити све грешке које су настале током делимичне мобилизације

0

Руски председник Владимир Путин је наложио да се хитно исправе све грешке које су настале током делимичне мобилизације.

Путин је током седнице Савета безбедности Русије констатовао да су се током мобилизације појавила многа питања, све грешке треба исправити, сви они који су били позвани без потребе треба да буду враћени кући.

„Очеве са више деце, који су престари за војну обавезу, који болују од хроничних болести, треба вратити кући. Постоје случајеви када су лекари са дугогодишњим искуством послати да буду стрелци. Зашто?“, упитао је шеф државе.

Он је напоменуо да они који су позвани на војну службу на основу делимичне мобилизације морају обавезно да прођу војну обуку.

„Таква координација, обука људи – услов је који се мора стриктно поштовати“, нагласио је Путин.
Руски лидер је подсетио да су грађани, пре свега у резервном саставу, подложни мобилизацији и затражио од државног тужиоца да одмах реагује на све прекршаје током мобилизације.

Према његовим речима, у бројним субјектима Федерације формиране су радне групе при војним одсецима, чија је сврха „да грађанима пруже неопходну помоћ“.

Прошле недеље, председник Русије Владимир Путин објавио је делимичну мобилизацију. Према речима министра одбране Русије Сергеја Шојгуа, мобилизација је потребна за контролу контакт-линије дуге хиљаду километара и ослобођених територија у Украјини.

У Оружане снаге Русије биће позвано укупно 300 хиљада резервиста, што је нешто више од једног процента укупног мобилизационог ресурса земље. Према министровим речима, нема говора ни о каквој мобилизацији студената. Мобилизација се такође неће тицати садашњих регрута.