Прочитај ми чланак

Путин: Евроазијска економска унија – центар мултиполарног света

0

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је Евроазијска азијска економска унија један од центара мултиполарног света који настаје.

 „Са задовољством констатујем да сарадња у оквиру Евроазијске економске уније наставља да јача и да се наша организација логично учвршћује као један од самосталних и самодовољних центара мултиполарног света који се формира“, рекао је Путин на састанку Високог Евроазијског савета у широком саставу.

Он је нагласио да се сарадња „петорке“ развија на принципима узајамне користи, узимања у обзир међусобних интереса и с циљем обезбеђивања стабилног економског раста и унапређења стандарда свих грађана у земљама ЕЕУ.

Претходно је одржан састанак у ужем саставу на којем су, поред Путина, учествовали и председници Белорусије Александар Лукашенко, Казахстана Касим-Жомарт Токајев и Киргизије Садир Жапаров, као и премијер Јерменије Никол Пашињан.

На састанку у проширеном саставу путем видео-везе треба да се придруже председник Узбекистана Шавкат Мирзијојев, као и председник Таџикистана Емомали Рахмон.

Учествоваће и председник Азербејџана Илхам Алијев који је допутовао у Москву.