Прочитај ми чланак

Пут до Беле куће је отворен: Познат је нови председник САД

0

Главна нада либералног естаблишмента да ће елиминисати Доналда Трампа из трке за председничку функцију није се остварила.

Врховни суд Сједињених Америчких Држава ставио је под знак питања напоре да се Трампу забрани учешће на изборима. Иако коначна одлука још није донета, изгледи су у корист Трампа.

Сада се „дубока држава“ суочава са потребом да пронађе другачији приступ за решавање изазова које поставља 45. председник САД-а.

Доналд Трамп се креће ка потенцијалној великој правној победи пред Врховним судом САД-а. На састанку прошлог четвртка, судије су изразиле спремност да одбаце одлуку највишег суда у Колораду којом се Трамп искључује са гласачких листића због његове улоге у нередима током напада на Капитол 6. јануара 2021.

Врховни суд САД-а разматра овај случај убрзано, што значи да би коначна одлука могла бити донета за неколико недеља, што је неуобичајено брзо. Скоро све судије Врховног суда јасно су изразиле неслагање са одлуком суда у Колораду, што указује на то да је Трамп прешао једну од кључних препрека за своје учешће на изборима.

Централно питање пред Врховним судом била је Трампова жалба на одлуку којом се забрањује његова кандидатура за председничку функцију на основу 14. амандмана Устава САД-а.

Овај амандман забрањује особама које су „учествовале у устанку“ обављање јавних функција. Одлука суда у Колораду означила је Трампове присталице као устанике, тврдећи да је Трамп био организатор, што би га дисквалификовало за председничку функцију.

Трампови адвокати оспоравају тврдње о побуни и наводе да се амандман односи на све друге званичнике осим председника, те да Трамп није више био председник у време догађаја.

Осим тога, судије су изразиле сумње у овлашћења појединих држава да доносе одлуке које могу утицати на председничке изборе широм земље. Ово отвара могућност да друге државе покрену сличне поступке за дисквалификацију кандидата из обе политичке странке. Врховни суд САД-а не жели успоставити преседан који би омогућио државама да произвољно утичу на националне изборе.

Овај случај представља најважнији предмет који је Врховни суд разматрао од спора између Џорџа В. Буша и Ала Гора 2000. године. Одлука суда има далекосежне политичке последице, јер су демократе и републиканци тренутно у изразито антагонистичким позицијама.

Трамп се суочава са кључним тренутком пред суперуторком, када ће се одржати примарни избори у 15 држава. Ако би одлука суда у Колораду остала на снази, Трампово учешће на суперуторку би било доведено у питање, као и његова целокупна трка за председника.

Постоји могућност да Врховни суд не донесе коначну одлуку о Трамповој способности да обавља функцију председника, што би му омогућило да учествује на изборима. Међутим, ако би победио, ово би могло довести до политичке кризе током потврђивања његове победе у Конгресу 6. јануара 2025.

Републиканци могу користити 14. амандман у своју корист, подносећи тужбе против политичких противника. Трамп је имао среће што је именовао три судије Врховног суда током свог мандата, што му је можда обезбедило подршку у овом кључном тренутку.

Укратко, Трамп је дошао на руб велике победе пред Врховним судом САД-а, а политичка сцена у Америци се припрема за могуће потресе у наредним месецима.