Прочитај ми чланак

Пушков: Долар се за сада само тресе али ово је тек почетак

0

Глобални финансијски систем почиње споро реструктурирање, а Русија је један од главних актера у овом процесу, изнео је мишљење руски сенатор Алексеј Пушков.

„Глобални финансијски систем полако почиње да се обнавља. Главни актери у овом реструктурирању су Русија , Кина , Индија , Саудијска Арабија и Турска“, написао је Пушков на свом Телеграм каналу.

Он је подсетио да чак и ММФ признаје да су недавни догађаји уздрмали позицију долара као водеће светске валуте.

„Нису срушени, већ су се протресли. Али ово је само почетак“, резимирао је сенатор.

Раније је прва заменица генералног директора ММФ-а Гита Гопинат, у интервјуу за Фајненшел тајмс, признала слабљење глобалног утицаја долара због санкција Русији.

Према њеном мишљењу, америчка валута ће и у садашњем окружењу остати глобална, али је фрагментација на нижем нивоу сасвим могућа, а тај процес је већ почео.

Западне земље увеле су санкције Русији након почетка специјалне војне операције демилитаризације и денацификације Украјине.

Пре свега, мере су утицале на банкарски сектор и снабдевање високотехнолошким производима. У Европи су све гласнији позиви да се смањи зависност од руских извора енергије, а многи брендови су најавили повлачење из Русије.

Притисак санкција се већ претворио у економске проблеме за САД и Европу, узрокујући озбиљно повећање цена горива и хране.

Кремљ је ова ограничења назвао економским ратом, али је констатовао спремност за такав развој догађаја.

Банка Русије предузима мере за стабилизацију ситуације на девизном тржишту; плаћања за испоруку гаса непријатељским земљама су пребачена у рубље.