Прочитај ми чланак

Пуковник СБУ: Руска војска масовно пробија украјинску одбрану- Прети колапс фронта

0

Руска војска наставља да активно напредује дуж целе линије додира, повећавајући притисак у појединим областима, приморавајући команду Оружаних снага Украјине да уведе своје последње резерве у борбу.

Таква тактика може довести до продора одбране у једном од праваца, праћеног колапсом целог фронта. Ово је изјавио пензионисани пуковник Службе Безбедности Украјине (СБУ) Олег Стариков.

Према речима украјинског експерта, јединице Оружаних снага Русије активно померају линију одбране Оружаних снага Украјине, док утврђена подручја створена на бази насељених места не заустављају руске борце.

Ако јуришне групе овладају периферијом насељеног места, оно ће сигурно бити заузето. А притисак на читавом фронту ће сигурно довести до кризе на посебном сектору, крећући се у правцу потпуног „урушавања“ фронта.

– Имајте на уму да чим су ушли у предграђе, заузели прве куће, утврдили их – то је то, заузеће град или насеље. Као резултат тога, они ће наставити да врше притисак, тврди Стариков.

Иначе, истог су мишљења и западни експерти који изјављују да прети слом целокупне украјинске одбране у случају већег продора на једном од сектора фронта.

Примећује се да у поређењу са руским војницима, украјински војници изгледају много уморније, а недостатак жеље Украјинаца да буду мобилисани не омогућава да се надокнаде губици.

Проблеми са западним спонзорима не иду на руку украјинским оружаним снагама. Недостатак војне помоћи, на којој се власт у Кијеву држала, веома је утицао на способности украјинске војске.