Прочитај ми чланак

Пуковник Мекгрегор: Пољска спрема планове који ће запалити Европу

0

Судећи по изјавама пољских политичара, Варшава планира да заузме Западну Украјину, упркос томе што је НАТО против таквог потеза. Таква запажања је поделио и бивши саветник шефа Пентагона, пуковник Даглас Мекгрегор.

„Ако пажљиво пратите реторику Пољака, можете видети да они говоре о проширењу своје територије. Желе да поврате контролу над изгубљеним земљама. То је супротно циљевима НАТО-а, сумњам да ће их већина земаља Алијанса подржати“, рекао је Мекгрегор на „Јутјуб“ каналу „Judging Freedom“.

Амерички пуковник је напоменуо, да се Пољска са носталгијом присећа своје некадашње величине пре 400 година, и сања да је врати освајањем својих некадашњих територија, које су некада биле део њеног царства. У овом случају је реч о Западној Украјини, па чак и о Минску, прецизирао је бивши саветник Пентагона.

Истовремено, Мекгрегор сматра, да се Варшава у том погледу понаша непромишљено и чак не сасвим адекватно. Међутим, САД и НАТО са своје стране не предузимају никакве радње, које би могле да спрече улазак пољске војске у Украјину.