Прочитај ми чланак

Публициста Карпентер: Украјинска криза је једна од три разорне америчке грешке

0

Амерички политичари често праве грешке које доводе до разорних спољнополитичких неуспеха, укључујући кризу у Украјини , написао је Тед Карпентер, виши сарадник за одбрану и спољну политику на Институту Катон, у чланку за Тхе Америцан Цонсервативе.

„Ујка Сем оставља траг разарања и крвавих трагедија широм света, пре свега на Балкану, у Авганистану, Ираку, Либији, Сирији и Јемену. Последњи пример била је одлука Бајденове администрације да Украјину претвори у пијуна у ривалству са Русијом, пише Карпентер.

Карпентер је приметио да је само мали део америчких прекоморских „авантура” прошао по плану, док медији радије прећуткују ове спољнополитичке катастрофе.

„Када се следећа интервенција заврши неуспехом, они, пратећи америчке лидере, почињу да рекламирају следећи крсташки рат“, наставио је он.

Као пример је навео недостатак пажње новинара на хаос који је у току у Либији, Сирији, Јемену. Карпентер је навео Сједињене државе као кривце за трагедију народа ових земаља.

„Америка је толико занесена ратовима и интервенцијама широм света да је сукоб са њеним учешћем, у коме су погинуле стотине хиљада цивила, остао без и најмање пажње америчке јавности“, навео је Карпентер речи истраживача глобалних проблема, Пола Поста.

Карпентер је описао и друге америчке кампање. Зато је резултате америчких и НАТО „мировних снага“ у Босни и на Косову назвао неодрживим. Босна и Херцеговина је неодржива држава изнутра, а Косово је у дипломатском ћорсокаку, нагласио је он.

Публициста је још критичније говорио о ситуацији у другим земљама. У Сирији и Ираку стално се распламсавају међуверски сукоби, обе државе су близу раскола. Карпентер је ситуацију у Либији и Јемену назвао страшним људским трагедијама. У првом случају подстрекач су биле САД, у другом Вашингтон је подржао агресију блискоисточних савезника, нагласио је аутор.

Он је оптужио САД да стварају претње по безбедност Русије увлачењем Украјине у НАТО и указао на огромну штету Кијеву у виду уништене инфраструктуре.

„Не можемо дозволити америчким политичарима и њиховим послушницима да се извуку са колективном амнезијом и начином имитације Понтија Пилата. Они морају да сносе пуну одговорност за своје грешке и лажи“, написао је Карпентер.

Да би то урадиле, Сједињене Државе треба да исправе три грешке у спољној политици, нагласио је он.

Први на листи назвао је „изградњом нације“ – покушајима да се друге земље преправе и наметну им се туђе вредности.

Друга грешка је мешање у ратове зарад промене непријатељских режима у другим земљама, као што је то био случај у Ираку, Авганистану и Либији.

Последња грешка је немогућност разликовања важних националних интереса од периферних, као што је то био случај у Украјини.

„Бајденова администрација ризикује нуклеарни рат са Русијом у име ауторитарног режима оптерећеног корупцијом у земљи која игра малу улогу за саме САД“, написао је Карпентер.

Он је подсетио да Украјина није била независна држава све до раних 90-их и да ни на који начин није била важна за америчку безбедност.

Бајденови ризици крше обавезе владе према Американцима.

У закључку, Карпентер је рекао да ако се ове грешке не исправе, онда ће америчке власти отићи у још страшније авантуре. Штавише, штета у историји са Украјином може премашити последице прошлих грешака Вашингтона.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!