Прочитај ми чланак

Први трансфер за наоружавање Украјине од украдене руске имовине

0

Америчка министарка финансија Џенет Јелен је недавно изјавила да профит "зарађен од руске имовине износи од три до пет милијарди долара годишње".

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ ће данас објавити почетак исплате профита од руске имовине Фонду за помоћ Украјини, која ће износити 1,4 милијарде евра, објавио је „Политико“.

Како се наводи, Борељ ће то саопштити на састанку министара спољних послова Европске уније у Луксембургу.

Напомиње се да ће заплењена руска средства бити послата преко Немачке, Данске и Чешке и да ће ове земље куповати за кијевске власти. Раније је Борељ рекао да је ЕУ пронашла начин да заобиђе мађарски вето на куповину оружја на рачун руске имовине.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен је недавно изјавила да профит „зарађен од руске имовине износи од три до пет милијарди долара годишње“.

Лидери земаља Групе седам (Г7) сложили су се на самиту у Апулији, у Италији, да искористе камату од замрзнуте руске имовине како би осигурали зајам од 50 милијарди долара за Кијев.

Подсетимо, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је изјавила да Русија има „широк арсенал“ политичких и економских контрамера да одговори на потенцијалну конфискацију њене суверене имовине, укључујући заплену западне имовине у Русији.

Од почетка Специјалне војне операције, ЕУ и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви које износе око 300 милијарди евра. Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијског Еуроклира, једног од највећих светских система за поравнање и клиринг.