Прочитај ми чланак

Први снимци оштећења „Северног тока“: Експлозије нанеле значајну штету гасоводима

0

Полицијске службе Данске и Норвешке дошле су до прелиминарног закључка да су гасоводи „Северни ток 1“ и Северни ток 2“ оштећени услед „јаких експлозија“, саопштила је данска полиција.

„Истрага је потврдила да је гасоводима ‘Северни ток 1’ и ‘Северни ток 2’ у ексклузивној економској зони Данске нанета значајна штета која је изазвана снажним експлозијама“, наводи се у саопштењу.

На основу прелиминарних закључака, норвешка и данска полиција формирале су заједничку групу која ће се позабавити даљом истрагом инцидената.

Шведски лист „Експресен“ објавио је прве снимке оштећења на гасоводу „Северни ток 1“, за шта је добио ексклузивну дозволу власти.

На видеу, који је снимио подводни дрон, видљива су значајна оштећења гасовода.

Према наводима листа, размере штете говоре о јачини експлозије која је уништила гасовод.
„Да би се оштетио метал те дебљине потребан је велики напор“, рекао је оператор дрона Тронд Ларсен.

Медији: Истрага у Немачкој показала да је узрок експлозија на „Северним токовима“ диверзија

Немачки истражитељи су утврдили да је узрок експлозија које су се догодиле на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, највероватније, диверзија, пише амерички лист „Вол стрит џурнал“, позивајући се на званичнике који су упознати са истрагом.

Према наводима листа, немачки стручњаци нису успели да повежу верзију о диверзији са акцијама неке конкретне стране. Међутим, поједини немачки званичници полазе од претпоставке да иза експлозија, наводно, „стоји Русија“.

Како је прецизирано, постоји мала вероватноћа да је диверзија изведена с војне подморнице.
„Једна од теорија је да су експлозивне направе спуштене у воду с брода и да су активиране даљински“, саопштили су неименовани извори из Немачке за „Вол стрит џурнал“.

Раније су савезна полиција и Ратна морнарица Немачке покренуле извиђачку мисију како би утврдиле узроке експлозије на гасоводима „Северни ток“.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.

Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.