Прочитај ми чланак

Први руски пасоши издати у Запорошкој и Херсонској области

0

Први становници Запорошке и Херсонске области добили су руске пасоше, саопштиле су локалне администрације за РИА Новости.

„Први пасоши грађана Руске Федерације већ су издати у Запорошкој области. За нас је ово значајан и историјски догађај. Још један корак на путу повратка кући у Русију“, рекао је Владимир Рогов, члан Главног савета војно-цивилне управе Запорошке области.

Према речима саговорника агенције, церемонија је одржана у Мелитопољу и била је темпирана да се поклопи са предстојећим Даном Русије.

У Херсонској области издата су 23 пасоша. Документ је први добио Владимир Салдо, начелник војно-цивилне управе.

„За мене је ово заиста историјски тренутак. Увек сам мислио да смо једна држава и један народ“, рекао је он.

Према Салдоу, све што се дешавало у Украјини последњих година је вештачки измишљено да би се посвађали народи две државе.

„Очигледно, судбина није хтела да дозволи да се ово догоди до краја. Доказ за то су сви догађаји који се сада дешавају. За нас је ово нова историја и живот“, закључио је он.

Током специјалне операције денацификације и демилитаризације Украјине, руска војска је преузела контролу над целим Херсонском облашћу и азовским делом Запорошке области. Тамо раде цивилно-војне управе, руски ТВ канали и радио станице су почеле да емитују програм, а трговинске везе са Кримом се обнављају.

Управе региона најављују планове да постану део Русије.

Председник Владимир Путин је крајем маја потписао указ о поједностављеном поступку добијања руског држављанства за становнике Запорошке и Херсонске области.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!