Прочитај ми чланак

Прва порука Трампа после опозива у Представничком дому (ВИДЕО)

0

Амерички председник Доналд Трамп обратио се јавности после изгласавања опозива у Представничком дому Конгреса, поново осуђујући насиље на Капитолу уз поруку да ће сви који су учествовали у нередима бити изведени пред лице правде. Трамп, међутим, ни једном речју није споменуо одлуку Представничког дома о опозиву.

У видео-поруци, објављеној на Твитер налогу Беле куће, Трамп је у помирљивом тону позвао Американце на смиривање страсти и уједињење.

© AP Photo

„Ниједан мој истински присталица никада не би могао да подржи политичко насиље. Ниједан мој прави присталица не би могао да не поштује примену закона или нашу велику америчку заставу“, рекао је Трамп у петоминутном обраћању.
„Ако радите нешто од тога, ви не подржавате наш покрет, нападате га и нападате нашу земљу. То не можемо да толеришемо“, истакао је амерички председник.

​Трамп је навео да су нереди 6. јануара и упад у Капитол „разбеснели и запрепастили милионе Американаца“, додајући да и он дели то мишљење.

„Желим да будем јасан. Недвосмислено осуђујем насиље које смо видели прошле недеље“, рекао је Трамп, наводећи да је то супротно свему у шта верује.
Амерички председник је оценио да је прошле године било превише насиља, нереда и кршења закона и да то мора да престане.

„Без обзира да ли сте десно или лево, демократа или републиканац, нема оправдања за насиље. Нема изговора. Нема изузетака. Америка је држава закона. Они који су учествовали у нападима прошле недеље биће изведени пред лице правде“, истакао је амерички председник.

Трамп је рекао и да су га тајне службе обавестиле о томе да су могући нови нереди у наредним данима.

Поновио је да је издао наредбу федералним агентима да ангажују све ресурсе да успоставе ред и да је у Вашингтону ангажована Национална гарда да обезбеди град и осигура да пренос власти буде миран и без инцидената.

Он каже да сваки Американац има право да се чује његов глас, али да то мора учинити с поштовањем и у миру.

„Морамо да се усредсредимо на напредовање целе нације, на испоруку чудесних вакцина, на победу над пандемијом, на обнову економије, заштиту националне безбедности и владавину права“, нагласио је Трамп.

Амерички председник је осудио „напад без преседана на слободу говора“ технолошких гиганата, алудирајући на друштвене мреже које су блокирале његове налоге.

„Неопходно је да сада слушамо једни друге, а не да једни друге ућуткујемо“, закључио је Трамп.
Подсетимо, Представнички дом америчког Конгреса усвојио је опозив председника Трампа. За опозив су гласала су 232 конгресмена, док је против било 197. Опозив је подржало и 10 конгресмена из редова републиканаца, чији је Трамп био председнички кандидат.

Да би Трамп био смењен, потребно је да опозив усвоји и Сенат и то двотрећинском већином.

​Међутим, лидер републиканске већине у Сенату Мич Меконел објавио је да неће сазивати хитну седницу како би се разматрао опозив америчког председника у Сенату, тако да ће Трамп остати председник до 20. јануара и инаугурације Џоа Бајдена.