Прочитај ми чланак

Протести уродили плодом: Власти у два града у Кини ублажавају ковид рестрикције

0

Кинески мегаградови Гуангџоу и Чонгкинг најавили су данас ублажавање ковид рестрикција, дан након сукоба демонстраната и снага реда у Гуангџоу.

Локалне власти у Чонгкингу донеле су одлуку да се дозволе контакти са особама позитивним на корона вирус, али под одређеним условима који укључују кућни карантнин, потврдио је један градски званичник, преноси Ројтерс.

Фото: Принтскрин

Град Гуангџоу, који се налази недалеко од Хонг Конга, такође је најавио ублажавање рестриктивних мера, међутим са рекордним бројем нових случајева инфекције корона вирусом широм земље чини се да су мали изгледи за велики заокрет у политици нулте толеранције на ковид-19 коју је председник Си прогласио једним од својих политичких достигнуц́а, сматрају страни стручњаци.

Међутим, демонстрације без преседана у периоду владавине Си Ђинпинга, прошириле су се током викенда и на Шангај, Пекинг и друге градове.

Светски медији данас су пренели да је преминуо бивши председник Кине Ђијанг Цемин, који је предводио земљу у периоду брзог економског раста, а познаваоци прилика смтрају да би тај догађај могао да покрене нови талас демонстрација.

У међувремену, Комунистичка партија Кине саопштила је да ц́е „одлучно сузбити инфилтрацију и саботажу непријатељских снага“ након масовних протеста против антиковид мера, пренео је раније АП.

„Наглашено је да политички и правни органи морају предузети ефикасне мере да одлучно чувају националну безбедност и друштвену стабилност. Морамо одлучно сузбити инфилтрацију, саботаже и активности непријатељских снага у складу са законом, одлучно разбити незаконита и кривична дела која нарушавају друштвени поредак“, наводи се у саопштењу Кинеске комунистичке партије, које, како се наводи у извештају АП, служи као подсетник на одлучност партије да спроводи своју власт.

Стотине теренских возила, комбија и оклопних возила под ротационим светлима и данас су биле приметне на улицама кинеских градова.

Припадници служби реда вршили су насумичне провере личних докумената и претраживале мобилне телефоне људи у потрази за фотографијама, забрањеним апликацијама или другим потенцијалним доказима о учешћу у демонстрацијама.

За сада није познат број људи који су приведени на демонстрацијама и у накнадним полицијским акцијама.