Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТИ У ШПАНИЈИ: Хиљаде фармера изашло на улице Мадрида

0

ХИЉАДЕ фармера протестовало је данас у Мадриду због плана Шпаније да се смање количине воде која се узима из реке Тахо за наводњавање земљишта на пољопривредном југоистоку земље.

Шпанија је 2022. доживела најтоплију годину у историји мерења температуре, праћену дугом сушом током већег дела године, која је довела до пада количине воде у резервоарима на критичне нивое, преноси Ројтерс.

Министарка заштите животне средине Тереза ​​Рибера рекла је данас да је неопходно да се земља припреми за последице климатских промена, али фармери и регионални политичари кажу да ће то утицати на средства за живот с обзиром да је погођени регион велики произвођач хране који називају „воћњаком Европе“.

Регионални лидер Мурсије Фернандо Лопез Меирас рекао је да фармери протестују зато што вода из Таха наводњава 70 одсто воћа и поврћа које извози Шпанија.

Он је упозорио да би 5.000 радних места могло бити изгубљено ако се прекине доток воде.

Систем за пренос воде преко цеви из резервоара у централној Шпаније до воћњака у Валенсији и Мурсији био је један од највећих хидротехничких пројеката икада изведених у земљи и допринео је њеном развоју у главног извозника воћа и поврћа.

Влада реагује након што је Врховни суд пресудио да Тахо мора да има брзину протока воде која се сматра „еколошком“, а техничари кажу да то значи да он не сме пасти испод 8,65 кубних метара у секунди.

Влада није прецизирала како ће то утицати на пренос воде, али је навела ће се смањење одвијати постепено током пет година и планира да обештети пољопривреднике улагањем осам милијарди евра у подстицање рециклаже воде и повећање производње десалинизације воде која се може користити уместо тога.