Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТИ У ШПАНИЈИ: Демонстранти у Мадриду траже повећање плата

0

ХИЉАДЕ запослених у јавним управама изашло је на улице у Мадриду тражећи од шпанске владе "праведно" повећање плата и "ефикасне" економске мере које помажу у борби против раста цена, јавља РТВЕ.

Централни независни синдикат (ЦСИФ) је саопштио да је више од 70.000 људи присуствовало демонстрацијама, којима се придружила и једна полицијска организација, док су представници владе дали привремену процену да их је било између 15.000 и 17.000.

Демонстранти су позвали владу да ажурира плате у јавном сектору 2022. године, ретроактивно, по угледу на мере које је Француска усвојила прошлог јула, да поврати куповну моћ и да преговара о вишегодишњем повећању плата како би се надокнадила куповна моћ која је смањена од 2010. године.

Председник ЦСИФ-а Мигел Бора рекао је да је „влада незахвална према радницима ове земље, како у јавном тако и у приватном сектору“, те да су масовне демонстрације „први доказ да губи подршку улице“.

Бора је додао и да је влада прешла пут од тога да јавне службенике сматра херојима током пандемије корона вируса до тога да се према њима понаша незахвално и игнорише их.

И поред тога што је Министарство финансија позвало синдикате да у среду почну преговоре о платама у јавним управама, ЦСИФ је одлучио да настави са организацијом протеста с обзиром на економску ситуацију и неефикасност мера владе.