Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТИ У НЕМАЧКОЈ: Tраже решење економске кризе, али и укидање санкција Русији

0

НА ОКО 20 локација у немачкој покрајини Мекленбург -Предња Померанија у понедељак увече протестовало је више од 11.000 људи – против политике покрајинске и савезне владе, енергетске кризе и високе инфлације.

Према подацима полиције у Шверину, око 4.500 жена и мушкараца изашло је на улице протестујући због последица енергетске кризе и високе инфлације. Као и претходне седмице, говори и плакати на том највећем скупу били су првенствено усмерени против политике савезне немачке владе, којом се покушава да се преброди енергетска криза изазвана ратом у Украјини. Учесници су, између осталог, позвали на укидање санкција Русији и пуштање у рад гасовода Северни ток 2, а критиковане су и мере заштите од короне. Највише аплауза добио је захтев за оставку министра економије Роберта Хабека (Зелени).

Око 670 људи марширало је кроз град Нојбранденбург. Тражило се да се одреди горња граница цена енергије, а демонстранти су такође носили и пароле којима су позивали на потпуну обуставу испоруке оружја Украјини. У Нојштрелицу се окупило око 500 демонстраната. Они су такође изразили своје незадовољство корона-мерама и енергетском кризом. Неки су за НДР 1 Радио МВ рекли да осећају да им је лична слобода ограничена.

Према подацима полиције, 3.500 људи окупило се у недељу по подне у Лубмину код Грајфсцалда како би демонстрирали против енергетске политике савезне владе, за отварање гасовода Северни ток 2 и за укидање санкција Русији. Демонстрације су одржане под мотом: „Да наша домовина има будућност – отворимо коначно Северни ток 2“. Чворишна станица Северног тока 2 на немачкој страни налази се управо у Лубмину. Укидање санкција наметнутих Русији као резултат руске инвазије на Украјину, такође је био један од захтева демонстраната који се надају да ће, ако гасовод буде пуштен у рад, јефтини руски гас поново стићи у Немачку. На тај начин цене енергије биле би приступачне. Међутим, савезна немачка влада више пута је одбацивала могућност отварања гасовода.

Полиција је саопштила да се у Визмару окупило око 1.300 демонстраната. У Пархиму их је било 1.200, у Варену око 800, у Лудвигслусту 750, у Гистрову 600, у Тетерову 130 и у Бицову скоро 30. Укупно 1.000 људи дошло је на неколико скупова у Ростоку. Према подацима полиције, посебних инцидената није било.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!