Прочитај ми чланак

Протести у Француској: Сузавац у Бордоу, полиција забранила окупљање… (ВИДЕО)

0

Протести у Француској против пензионе реформе настављени су, а полиција је забранила окупљање на појединим местима, као што је Трг Конкорд у Паризу. Демонстрације се одржавају у више градова, а највише инцидената има у Бордоу, где је полиција бацила сузавац како би растерала окупљене.

Демонстранти у Француској противе се пензионој реформи којом се праг за пензионисање подиже на 64 године. До сада је одржано више протеста, међу којима је било и сукоба полиције и демонстраната.

Француска полиција забранила је окупљање на париском Тргу Конкорд, где је синоћ дошло до сукоба демонстраната и полицајаца. Синдикати су због тога позвали Парижане да се окупе на Тргу Италија.


Друштвеним мрежама, међутим, шири се позив да се грађани поново окупе на Тргу Конкорд, упркос забрани, јављају француски медији.

Претходно је у Паризу одржана протестна шетња, не само против пензионе реформе, већ и против полицијске репресије.


Инциденти су забележени у Бордоу, где су демонстранти палили контејнере, а полиција бацала сузавац како би растерала окупљене. У том граду подигнуте су и барикаде на улазу у универзитет.

Окупљање је одржано и у Марсеју, где није било инцидената. Такође, у Нанту су демонстранти блокирали саобраћајнице

Протеста је било и у Каену, Бресту, Сент Етјену, Роану…

Синдикат новинара Француске објавио је да је полиција привела двојицу новинара у петак током нереда у Паризу.

Поред окупљања на улицама, настављен је и штрајк и блокада компанија у знак протеста против пензионе реформе. Тако је блокирана највећа француска рафинерија, компаније „Тотал“ у Нормандији. Блокиране су испоруке из рафинерије и очекује се да то потраје до понедељка.

На улицама Париза поново се нагомилало смеће услед штрајка комуналних радника. Претходно је, после накупљене велике количине смећа, једна количина однета пошто су градске власти ангажовале приватну компанију. Међутим, то ни издалека није довољно за вишемилионски Париз, па се сада процењује да је на улицама тог града око 10.000 тона смећа.

Полиција је издала наредбу комуналним предузећима да однесу смеће, иако је штрајк у току, али се одношење и даље споро одвија.