Прочитај ми чланак

Протести се шире Европом: И Грци изашли на улице; Белгија паралисана

0

Једнодневни штрајк радника у Грчкој, који захтевају повећање плата, довео је до прекида у друмском, ваздушном и трајектном саобраћају.

Ово је други штрајк у Грчкој од почетка године и организован је на позив синдиката радника државног и приватног сектора, који представљају више од 2,5 милиона чланова, преноси Ројтерс.

Очекује се и велики број демонстраната испред парламента у центру Атине.

Високе цене струје и раст трошкова живота изазвао је од почетка месеца штрајкове и протесте широм Европе, укључујући Немачку, Француску и Шпанију.

Грчка економија је од почетка године регистровала скоро двоструки раст у односу на исти период прошле године, захваљујући опоравку туризма, али је инфлација на 12 одсто што је највише у протекле скоро три деценије.

„Радници се боре против инфлације која гуши грчка домаћинства, несређених услова на тржишту рада и терета који годинама носе на леђима“, наводи се у саопштењу синдиката ГСЕЕ који је највећи у приватном сектору.

У саопштењу се истиче да је најбитније да власти предузму мере за борбу против инфлације, јер високе цене струје и основних намирница односе приходе домаћинстава.

ГСЕЕ заједно са синдикатом радника државног сектора АДЕДИ траже повећање миминалних примања, која тренутно износе 713 евра и обнову колективног уговора о раду.

„Ситуација се погоршава из дана у дан“

Синдикати у Белгији организују национални штрајк и позвали су раднике да масовно изађу на улице да протестују због „блокаде плата“ и социјалних проблема.

Национални штрајк у Белгији ће паралисати целу земљу, већ је отказано више од 200 летова са бриселског аеродрома, а железнички саобраћају биће у блокади.

Синдикати и организације послодаваца у понедељак нису успели да постигну договор о кретању плата и расподели социјалног коверта у оквиру „Групе десеторице“, саопштио је агенцији Белга председник Савеза предузећа Белгије Барт де Смет.

Синдикати указују да одбијају „блокаду плата“ у овом периоду кризе и посебно истичу да су бруто марже предузећа биле „историјски високе“ у првој половини године.

С друге стране, организације послодаваца се позивају на драматичну ситуацију за компаније због аутоматског индексирања које се примењује, што значи да пораст плата следи пораст инфлације.

„Ситуација се погоршава из дана у дан, наше компаније су у све тежој ситуацији и сви сигнали су црвени“, објашњава Питер Тимерманс, генерални директор Федерације белгијских предузећа.

Због националног штрајка заказаног за данас, авио-компаније су превентивно већ отказале 55 одсто летова предвиђених за долазак или полазак са бриселског аеродрома, рекла је портпаролка аеродрома Натали Пјерард.

Реч је о нешто више од 200 летова, а очекује се и блокада железница.

Железничари се жале на „погоршане услова рада“, одсуством “запошљавања од суштинског значаја за одржавање добробити особља“ и позивају на ““релевантно финансирање мисија јавних служби“.

Мрежа јавног превоза у Бриселу биће озбиљно поремећена због националног штрајка, упозорила је бриселска транспортна компанија.

Многи аутобуси, трамваји и метрои ће стога остати на перонима.