Прочитај ми чланак

Пропала још једна банка у Америци- ШЕСТА од почетка године

0

Америчка државна регулаторна тела у петак су затворила Citizens банку, чиме је она постала шеста регионална банка која је пропала 2023. године.

Citizens банка је имала око 66 милиона долара укупне имовине у време када је затворена. Ajova Trust & Savings Bank пристала је да купи у суштини сву имовину пропале банке и преузме све депозите.

Федерална корпорација за осигурање депозита (ФДИЦ) издала је саопштење у којем се описује развој:

Банка Citizens, Sac Citi, Ајова, затворена је данас од стране Одељења за банкарство Ајове, која је именовала Федералну корпорацију за осигурање депозита (ФДИЦ) за стечајног управника. Да би заштитио штедише, ФДИЦ је склопио уговор о куповини и преузимању са Iova Trust & Savings Bank, Emmetsburg, Iova, Иова, да преузме све депозите Citizens банке.

Две филијале Citizens банке ће се поново отворити као филијале Iova Trust & Savings Bank у понедељак током редовног радног времена. Ове вечери и током викенда, депоненти Цитизенс банке могу приступити свом новцу исписивањем чекова или коришћењем банкомата или дебитних картица. Чекови извучени у банци ће се и даље обрађивати. Корисници кредита треба да наставе да плаћају као и обично.

Депоненти Citizens банке постаће депоненти Iova Trust & Savings Bank, тако да клијенти не морају да мењају свој банкарски однос да би задржали своје осигурање депозита. Клијенти Citizens банке треба да наставе да користе своју постојећу филијалу све док не добију обавештење од Iova Trust & Savings Bank да је извршила промене система како би омогућила својим филијалама да обрађују и њихове рачуне.

Од 30. септембра 2023. године, Citizens Bank је имала приближно 66 милиона долара укупне имовине и 59 милиона долара укупних депозита. Поред преузимања свих депозита, Iova Trust & Savings Bank пристала је да купи у суштини сву имовину пропале банке.

Цитизенс банка се придружује банкама попут Heartland Tri-State Bank, First Republic Bank, Signature Bank, Silicon Valley Bank i First-Citizens Bank који ове године пропадају . First-Citizens банка је прва пропала 10. марта 2023. године.

До банкрота је дошло јер су неколико других великих банака, укључујући JPMorgan Chase & Co, Vells Fargo & Co, Bank of America Corp i Truist Financial Corp, доживеле замрзавање депозита на платном списку због „квара“ у петак.

Инцидент је оставио скоро милион Американаца без плата.