Прочитај ми чланак

Пројекат УП-4: Американци развијали биолошко оружје за уништавање етничких група

0

Са великим степеном вероватноће можемо рећи да је један од задатака Америке и њених савезника стварање биоагенаса способних да селективно униште различите етничке групе становништва, саопштило је Министарство одбране Русије.

Ресор је навео да су представници западних земаља опрезни у вези са трансфером својих биоматеријала, али да документи потврђују бројне случајеве преноса биоузорака украјинских држављана у иностранство.

Како је саопштио руски војни ресор, Американци су већ успели да уклоне већину документације из лабораторија у Кијеву, Харкову и Одеси, укључујући базе података, биоматеријале и опрему, у Лавовски истраживачки институт за епидемиологију и хигијену и амерички конзулат у Лавову. Могуће је да ће део колекције бити пресељен у Пољску.

Пентагон се интересовао за инсекте у Украјини који преносе заразе, анализа добијених материјала показује да је више од 140 контејнера са ектопаразитима слепих мишева – бувама и крпељима, изнето је у иностранство из биолошке лабораторије у Харкову, наводи се у саопштењу.

Министарство одбране Русије додаје да су постали познати детаљи пројекта УП-4, који је реализован уз учешће лабораторија у Кијеву, Харкову и Одеси, а пројектован је за период до 2020. године. Како се објашњава, његова сврха била је проучавање могућности ширења посебно опасних инфекција преко птица селица.

Инфекције су укључивале и високопатогени грип Х5Н1, чија смртност за људе достиже 50 одсто, као и Болест Њукасла.

Идентификоване су најмање две врсте птица селица, чије руте пролазе углавном кроз Русију, а сажете су и информације о миграционим рутама кроз земље источне Европе, наводи се у извештају.

„Од свих метода развијених у Сједињеним Државама за дестабилизацију епидемиолошке ситуације, ова је једна од најнепромишљенијих и најнеодговорнијих, јер не дозвољава да се контролише даљи развој ситуације“, истакао је начелник снага радијационе, хемијске и биолошке заштите Оружаних снага Русије, генерал-потпуковник Игор Кирилов.

Он каже да су трошкови реализације америчког пројекта УП-4 са ширењем патогена помоћу птица износили 1,6 милиона долара.

Како је навео, развијао се и пројекат Р-781, где се слепи мишеви сматрају носиоцима потенцијалних агенаса биолошког оружја.

Министарство одбране Русије наводи да материјали о пројекту УП-8 за проучавање вируса кримско-конгошке хеморагичне грознице и хантавируса у Украјини оповргавају тврдњу америчке јавности да само украјински научници раде у биолабораторијама Пентагона у Украјини без интервенције америчких биолога.

Један од докумената потврђује да се сва озбиљна истраживања високог ризика спроводе под директним надзором специјалиста из САД, додао је руски војни ресор.

Према речима Кирилова, потврђена је чињеница директног плаћања Пентагона за учешће у истраживању. Скромне, по америчким стандардима, плате су вредне пажње – то указује на ниску процену професионализма украјинских специјалиста, констатовао је он.

Документи садрже предлоге за проширење војно-биолошког програма САД на територији Украјине, каже Кирилов. Тако су, према његовим речима, пронађени докази о наставку завршених биолошких пројеката УП-2, УП-9, УП-10, усмерених на проучавање узрочника антракса и афричке свињске куге.

„Заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд је својом изјавом индиректно потврдила спровођење војно-биолошког програма Пентагона у Украјини уз заобилажење постојећих међународних споразума“, констатовао је Кирилов.

Раније је Нуландова изјавила да у Украјини постоје објекти за биолошка истраживања, те да тренутно Кијев и Вашингтон раде на томе да материјали који су прикупљени не доспеју у руке руских снага.