Прочитај ми чланак

Прогон хришћана: 5.621 верника убијено у 2022. години

0

"Бити хришћанин или чак поседовати Библију у Северној Кореји је озбиљан злочин који се строго кажњава", наводи се у извештају који је обухватио 50 држава света

Прогон хришћана био је у порасту широм света током 2022. године, показује светска листа организације „Опен дорс“ чија мисија је да подржи и ојача припаднике највеће светске религије.

Отрежњујућа статистика која се односи на 50 држава, показује да је због своје вере убијено 5.621 хришћана, док је истовремено оскрнављено 2.110 хришћанских цркава и објеката.

Запањује и број хришћана широм света који се суочавају са високим нивоом прогона и дискриминације – чак 360 милиона.

На врху овогодишње листе 50 највећих противника хришћана налази се Северна Кореја, званично атеистичка комунистичка држава.

„Хришћански верници се или шаљу у радне логоре као политички затвореници где су услови грозни, или их убијају на лицу места“, наводи се у извештају.

Не знају за Бога: Све више Европљана „без вере“

У Северној Кореји, хришћани немају апсолутно никакву слободу и готово је немогуће да се верници окупљају или састају ради богослужења.

„Бити хришћанин или чак поседовати Библију је озбиљан злочин који се строго кажњава“, наводи се у извештају.

Разлог за тако екстреман прогон хришћана је тај што се „хришћанство сматра посебном претњом идеологији и управљању, а на хришћане се гледа као на непријатеље и руководства и друштва генерално“, додаје се.

На другом месту за 2022. је Сомалија, већински муслиманска земља у којој се хришћани дискриминишу и често нападају.

У Сомалији је „насилна побуњеничка група ал-Шабаб у више наврата изразила жељу да искорени хришћане из земље“, наводи се у извештају, а исламски милитанти су „интензивирали лов на хришћане“.

С обзиром на то да „црквени живот“ једноставно није могућ, хришћани су приморани да се тајно састају, наводи се у извештају и као најопасније издвајају подручја на југу и југозападу Сомалије.

Јемен је трећи на листи „Опен дорс“. У тој земљи, исламски екстремизам је главни покретач прогона хришћана.

Изузетно је опасно бити хришћанин у Јемену, „због строгих исламских закона у земљи и присуства милитантних исламских група“, пише у извештају.

У Јемену је незаконито прећи из ислама у хришћанство, а исламске терористичке групе као што су „Ал Каида“ и „Исламска држава“ прете смрћу такозваним „отпадницима“ у случају да се не врате исламу, додаје се.

Исламски екстремизам је покретачка снага антихришћанског насиља и угњетавања у земљама као што су Нигерија, Пакистан, Судан, Либија и Авганистан.

„Тако на пример у Нигерији, хришћани трпе присилну исламизацију, која је посебно распрострањена на северу земље и постепено се шири на југ. Напади исламских милитантних група су у сталном порасту од 2015. године, али влада није успела да спречи пораст насиља које погађа све Нигеријце, а посебно хришћане“, закључује се у извештају.