Прочитај ми чланак

Професор Џефри Сакс: Експерименти САД у Кини су можда допринели настанку KОВИД-а

0

Амерички експерименти на вирусима у Кини можда су допринели појави SARS-CoV-2, упозорава водећи економиста, професор Џефри Сакс, који је и председавајући Комисије KОВИД-19 у Лансету.

Професор Сакс — који је двапут уврштен у листу 100 најутицајнијих људи на свету часописа Тајм — сада позива на независну истрагу о томе да ли је SARS-CoV-2 процурио из лабораторије, захтевајући да универзитети и истраживачке институције отворе своје базе података за испитивање усред страха да лабораторије генетски модификују вирусе.

Пишући у часопису ПНАС у четвртак (19. маја), Сакс је рекао да је јасно да су научници са Универзитета Северне Каролине и EcoHealth Алијанса са седиштем у Њујорку радили са Институтом за вирусологију Вухан на манипулацији вирусима, само осам миља од места где је КОВИД-19 први пут откривен.

„Предлози истраживања јасно показују да је сарадња резултовала у прикупљању великог броја досад недокументованих вируса сличних САРС-у и да су радили на манипулацији вирусима…што изазива забринутост да је вирус који се преноси ваздухом можда заразио лабораторијског радника“, рекао је он у заједничком чланку са професором Нилом Харисоном са Универзитета Колумбија.

Аутори су написали да се пре пандемије рад на корона вирусима сличним САРС-у одвијао у оквиру „велико колаборативног америчко-кинеског научноистраживачког програма“ који је финансирала америчка влада преко Националног института за здравље.

„Прецизна природа експеримената који су спроведени, укључујући читав низ вируса прикупљених са терена и накнадно секвенционирање и манипулацију тим вирусима, остаје непозната“, написали су Сакс и Харисон.