Прочитај ми чланак

ПРЕВАРА ВЕКА: Финансирао дубоку државу више и од Сороша, сад нестао са милијардама

0

Човек који је већи финансијер Демократске странке у САД чак и од Џорџа Сороша спроводи превару века, која већ изазива економски слом, будући да су многе државе и предузећа улагале на његову платформу криптовалута (међу њима и Србија?).

Минимум милијарду долара имовине корисника нестало је из крипто-мењачнице ФТX, која је јуче поднела захтев за банкрот.


.Оснивач мењачнице Sem Bankman Frid тајно је пребацио криптовалуте корисника у вредности од око 10 милијарди долара са ФТX мењачнице на другу компанију, Alameda Research, истчу два извора упућена у дешавања за Ројтерс.

Један део тог новца увелико је нестао, истичу извори с’тим што један од њих истиче цифру од 1,7 милијарди и други који истиче цифру између 1 и 2 милијарде долара. Вест да су средства пребачена на Аламеду нису новост али извори по први пут помињу нестанак новца.

Финансијска рупа откривена је у записима које је Bankman-Fried поделио са другим руководиоцима прошле недеље.

Како је Банкман-Фрид одговорио у поруци Ројтерсу: “ Несвиђа ми се карактеризација те трансакције“.

– Нисмо тајно пребацили средства, истакао је он.

На питање о несталом новцу он је одговорио са „???“.

Из обе компаније Ројтерс није добио званичан одговор.

У твиту у петак, Bankman-Fried је рекао да „компонује“ оно што се догодило у ФТX-у. „Био сам шокиран када сам видео да се ствари расплету на начин на који су се десиле раније ове недеље“, написао је он. „Ускоро ћу написати потпунији пост“.

У средишту проблема ФТКС-а били су губици у Аламеди за које већина руководилаца ФТКС-а није знала, пренео је Ројтерс.

Повлачења купаца порасла су прошле недјеље након што је Changpeng Zhao, извршни директор гигантске крипто берзе Бинанце, рекао да ће Бинанце продати цели свој удео у ФТX-овом дигиталном токену, у вредности од најмање 580 милиона долара, „због недавних открића“. Четири дана раније, новинска кућа CoinDesk је објавила да се већи део имовине Аламеде од 14,6 милијарди долара налази у токену.

Те недеље, Bankman-Frid је одржао састанак са неколико руководилаца у главном граду Бахама Насау како би израчунао колико му је вањских средстава потребно да покрије мањак ФТX-а, рекли су двојица људи који познају финансије ФТКС-а.

Bankman-Frid је Ројтерсу потврдио да је састанак одржан.

Bankman-Frid је шефовима регулаторних и правних тимова компаније показао неколико табела које су откриле да је ФТКС преместио око 10 милијарди долара средстава клијената са ФТX-а у Аламеду, рекли су двојица извора.

Хаковано још 600 милиона долара

Компанија Elliptic која се бави анализом блокчејна, истакла је данас да је око 473 милиона долара у криптовалутама „пребачено из ФТX-ових новчаника под сумњивим околностима овог јутра), али како они истичу не могу да потврде да је реч о крађи.

Према писању Teletradera, ради се о суми и до 600 милиона долара који су нестали услед хакерских напада.