Прочитај ми чланак

ПРЕТЊА ЛОНДОНУ: Британија је дала повод за рат, наш одговор ће бити веома болан!

0

На порталу руске државне новинске агениције РИА Новости објављен је текст аналитичара Владимира Корнилова, у коме он наводи да је Велика Британија створила повод за рат са Русијом, и расправља на који начин Русија може да узврати, уз закључак да ће одговор на акције попут саботаже Северног тока бити "веома болан".

„Британија је створила цасус белли – формални разлог за рат са нама. Према речима званичног представника руског Министарства одбране, генерала Игора Конашенкова, представници британске морнарице учествовали су у припреми суботњег терористичког напада на Црномоску флоту у Севастопољу и директно поткопали подводне нити гасовода Северни ток у Балтичко море. Ако се ово последње потврди (а мало је вероватно да би Министарство одбране такве информације изнело без озбиљних доказа), онда је реч о директном, а не индиректном учешћу британске војске у војном дејству против кључног руског објекта, пише Корнилов.

Он даље наводи да стварање повода за рат није сам рат, и да то уопште не значи да Русија треба одмах да узврати ударац Британији, али да су у сваком случају, провокативне акције Лондона извесна тачка без повратка у ионако тешким односима, и не могу остати без снажне реакције са наше стране, јер пракса показала да неузвраћени чин агресије на Русију „ствара осећај некажњивости код непријатеља и подстиче га на авантуристичке акције“.

Корнилов између осталог напомиње да руска страна већ дуго покушава да упозори западне противнике да ће свака агресивна акција против Русије пре или касније наићи на отпор, и да Москва већ дуже позива Сједињене Државе да одустану од коришћења свемира и комерцијалних сателита у војне сврхе против Русије, што је међутим изазвало љутиту реакцију Беле куће да ће Америка оштро одговорити на „сваки напад на америчку инфраструктуру у свемиру“, укључујући комерцијалне сателите.

„Свима је добро познато о чијим свемирским објектима говори наш дипломата“, пише Корнилов, “ а Кирби је изгледа заборавио да се само неколико дана пре своје љутите тираде о заштити „америчке инфраструктуре“ званично оградио од активности милијардера Елона Маска. Испада да су Маск и његови сарадници „приватна фирма” која нема везе са државом, али, чим се појави наговештај противљења њиховој војној активности, која не одговара комерцијалном статусу, Бела кућа ове сателите одмах проглашава „инфраструктуром САД у свемиру“, наводи Корнилов.

Он истиче да је држава директно одговорна за активности својих структура у свемиру, „без обзира да ли их спроводе државни органи или невладина правна лица”. због чега Москва има пуно законско право да од Беле куће тражи одговор за учешће Маскових „комерцијалних” сателита у војним операцијама против руске војске.

Корнилов између осталог, даље наводи:

„Али да се вратимо на учешће Британије у свим овим провокацијама и, што је најважније, у поткопавању Северног тока. Према реаговању британских медија и аналитичара, може се проценити да су речи Конашенкова тамо изазвале нервозу, близу панике. Сви они стално, понекад после неколико фраза, наглашавају да Москва још „није пружила доказе“.

Али истовремено се већ расправља о томе где Русија може да узврати ударац. Пре свега, страхују за подводни гасовод Лангелед између Норвешке и Британије. Дејли мејл чак цитира „војске и обавештајне изворе” о плановима Москве да саботира пројекат. Иначе, у овом случају, из неког разлога, никоме нису потребни докази. Када је реч о оптужбама на рачун Русије, то уопште није неопходно.

Треба напоменути да су Британци добро свесни последица узвратних акција (наравно, хипотетичких) на њихово острво. И схватају да ће оне за њих бити много деструктивније од угрожавања Северног тока за Русију. Британска војска већ дуже време упозорава на ово . Пре пет година, Полицy Еxцханге (један од највећих и најприватнијих истраживачких центара у Британији, спонзорисан првенствено од стране нафтних и гасних гиганта) издао је посебан извештај о катастрофалној рањивости краљевства на саботажу трансатлантских каблова. Аутор овог извештаја био је Риши Сунак, тада мало познати амбициозни политичар из Конзервативне партије. Дакле, актуелни премијер је стручњак за питање подводне саботаже и требало би да буде свестан какве би насумичне „несреће“ попут оне која се догодила на Северном току могле да се десе његовом рањивом острву.

Али када је у питању могућа саботажа британске подморске инфраструктуре, адмирал Тони Радакин, начелник генералштаба њихових оружаних снага је био категоричан: „То ће бити виђено као ратни чин“. Зар он не разуме, ако се потврди учешће јединице британске морнарице у терористичком нападу на Северни ток, да ћемо ми то исто тако посматрати?!

Овај рат нисмо хтели и не желимо. Нисмо ми започели. Али одсуство одговора не значи слабост Русије, како многи на Западу тумаче, а још мање нашу капитулацију. Ако нам Запад или поједини острвски авантуристи не оставе други избор, онда ће одговор уследити. И то ће бити веома болно за непријатеље Русије“, завршава на крају Корнилов.