• Почетна
  • СВЕТ
  • ПРЕПОРОЂЕНИ ИСЛАНД: Отерали ММФ и стране банке, а сада грађанима деле новац!
Прочитај ми чланак

ПРЕПОРОЂЕНИ ИСЛАНД: Отерали ММФ и стране банке, а сада грађанима деле новац!

0

island_novac_800

С маленог Исланда стално долазе вести које остатку света личе на чаробне бајке. Након што је мање од 400 хиљада становника Исланда свргнуло корумпиране политичаре који су упропастили земљу банкарским и берзанским сплеткама, након што су ухапсили и осудили одговорне политичаре, након што су национализовали пропале банке, на ред долази и новчани поклон.

Ретко би се која земља могла похвалити борбом, а камо ли победом против банкарске мафије. По свему судећи Исланд је све оно што наша земља никада неће бити. Исланђани су се извукли из привредне кризе, спасили су своју валуту, одмакли су се од луђачких потраживања ЕУ политичара, минимализовали су утицај ММФ-а и наравно осигурали владавину политичарима који сматрају како банке требају пропасти ако не раде како треба, те да држава никада не сме спашавати приватне банке. У последњих пет месеци Исланд је затворио 26 банкара који су земљу гурнули у финансијски хаос, веровали или не нико други на планети није учинио нешто тако. Исландска влада је такође национализовала оне банке који су нелегалним радњама осигурале економску нестабилност и које се саме нису могле извадити из рупе које су саме ископале. Наиме Исланђани су схватили да им пропале банке никада неће моћи вратити новац које су “појеле” за време кризе, те да је једни начин враћања дуга њихова национализација.

С обзиром да Исланђани имају стварну контролу над својом владом, то се ефектно да осетити и на власништву национализованих банака. Наиме, недавно је исландски министар финансија Бјарни Бенедиктсон објаснио како ће с почетком 2016. сваки Исланђанин добити по 211,80 еура који су зарађени од национализовања највеће банке на Исланду – Исландсбанки. По речима министра Бенедиктсона то је 5% од укупног износа њене вредности, док ће остатак новца који банка поседује бити директно убачен у програме који Исланду осигуравају економску стабилност те уредно пословање здравствених, пензионих и социјалних фондова.

Заменик секретара одбора за контролу буџета је признао како није срећан с национализацијом банака, нити му је омиљена идеја да држава поседује банке, али сматра како је то преко потребан корак како би се оптимално уредила контрола капитала.

Исланђани ће свакако имати разлога за славље у 2016. не само што су отплатили комплетан дуг ММФ-у, већ сада могу осетити и плодове свог рада због паметног владања земљом.

Можда ће се некима чинити како је 211 еура премала свота да би се од тога стварала фама, али размислите која је држава икада делила новац с властитим народом након куповине неке банке?

Извор: balkanspress

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!