Прочитај ми чланак

ПРЕОКРЕТ: Кијев наредио нацистима да напусте Мариупољ, беже прерушени у цивиле!

0

Кијевски режим одбија предлог Русије да положи оружје у Мариупољу, милитанти су почели да се преоблаче у цивилну одећу и напуштају град преко хуманитарних коридора, изјавио је начелник Националног центра за контролу одбране Руске Федерације генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

„Истовремено, у светлу званичне изјаве Кијева о одбијању да спроведе хуманитарну операцију, а милитанти положе оружје, лицемерно су наредили националистичким батаљонима да у малим групама напуштају град прерушени у цивиле, преобучени у цивилну одећу, користећи све могућности, укључујући и хуманитарне коридоре. И бандити су одмах почели да извршавају ово наређење“, рекао је Мизинцев.


Он је подсетио да је Русија 20. марта поново апеловала на власти у Кијеву, као и на Уједињене нације, ОЕБС, Међународни комитет Црвеног крста и друге међународне организације са иницијативама без преседана о великој хуманитарној операцији за спасавање становника Мариупоља и страних држављана у условима најтеже хуманитарне катастрофе.

Према речима портпарола Кијева, као одговор на предлоге Русије, диктиране принципима хуманости, 21. марта у 2 сата после поноћи стигло је неосновано одбијање спасавања људи – „нема говора ни о каквој предаји и полагању оружја“.

„Кијевски режим још једном је показао своје право лице и потпуну равнодушност према људским животима више од 130 хиљада невиних грађана своје земље, које у заробљеништву држе помахнитале терористичке банде у Мариупољу“, рекао је генерал.

Блокирањем коридора за излазак цивила украјинске екстремистиче снаге им ускраћују могућност да се спасу, остављајући их у зони борбених дејстава као „живи штит“, истакао је он.

„А свако ко покуша сам да се сам евакуише стално је подвргнут малтретирању или му се подло пуца у леђа“, рекао је Мизинцев.

„Тако су 20. марта 2022. године терористи батаљона ‘Азов’ убили родитеље двоје малолетне деце и, кријући се иза исте те деце, покушали да се у њиховом породичном аутомобилу превезу хуманитарним коридором у Запорожју, али су их идентификовали и одмах привели руски војници, а деца спасена. Њима се пружа помоћ која им је потребна“, додао је генерал.

Како је навео, борци територијалне одбране Украјине присилно терају цивиле да ступају у њихове редове.

„У скоро свим већим насељима Николајевске области милитанти територијалне одбране обилазе домаћинства и терају све мушкарце да ступе у њихове редове, а уколико одбију, стрељају их на лицу места“, рекао је он.

Међу другим злочинима екстремиста према сопственим грађанима Мизинцев је навео отпуштање пацијената из болница у Одеси и Чернигову, укључујући и оне у тешком стању, како би се у тим зградама утврдила упоришта и ватрене тачке, као и складишта војне опреме и муниције.

Он је истакао да ће неонацисти који су починили масовне злочине у Мариупољу бити пронађени и добити заслужену казну.

Мизинцев је објаснио да више од 62 хиљаде спасених становника Мариупоља отворено говори о свим масовним зверствима и злочинима које су починили украјинске екстремистичке снаге. Злочини су пажљиво евидентирани и сви ће бити детаљно истражени, а починиоци пронађени и сигурно ће добити заслужену казну за злочине које су починили.

Према његовим речима, неонацисти као таоце у својству „живог штита“ држе 4,5 милиона цивила у великим градовима Украјине: Кијеву, Харкову, Чернигову, Сумију. Међу њима је 6.825 страних држављана из 23 земље.

Такође, због опасности од мина коју су створиле кијевске власти у унутрашњим водама и територијалном мору, у лукама Украјине блокиране су посаде 67 бродова из 15 страних земаља.
Мизинцев је истакао да, поштујући искључиво хумане принципе, како би се обезбедила безбедна евакуација цивила које насилно држе екстремисти, на свим рутама, укључујући и нове, Оружане снаге Русије и војска Доњецке и Луганске Народне Републике поштују „режим тишине“.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.