Прочитај ми чланак

Прелазак са долара на рубљу спасиће економију Египта

0

Москва жели да испроба овај механизам са Египтом, својим највећим купцем пшенице, након сличног споразума који је недавно постигнут са Турском

Најава Русије да ради на механизму за измиривање плаћања за извоз житарица у Египат у рубљама уместо у доларима могла би да ублажи неке притиске на економију Египта у недостатку долара, кажу аналитичари.

Москва жели да испроба овај механизам са Египтом, својим највећим купцем пшенице, након сличног споразума који је недавно постигнут са Турском, рекла је потпредседница руске владе Викторија Абрамченко за Спутњик.

Банка Русије, централна банка земље, објавила је 18. јануара да је поставила званични курс рубље у односу на девет страних валута, које осим египатске фунте укључују дирхам Уједињених арапских емирата и катарски ријал.

Саопштење банке означило је важан корак у плану Русије да продају робе наплати у својој домаћој валути, рекла је Абрамченко. Овај потез је одговор на западне санкције због војне операције у Украјини.

Будући да египатски увоз из Русије укључује основне робе као што је пшеница, неки економисти се такође надају да би плаћање у рубљама, коју сматрају стабилнијом од америчког долара на египатском тржишту, с обзиром на недавне велике падове фунте у односу на долар, такође могло спасити суштински увоз од флуктуација цена изазваних мањком долара.

Египатска фунта је ослабила 46,8 одсто у односу на долар откако је централна банка прешла на флексибилнији курс под условима финансијског пакета Међународног монетарног фонда.

„Русија је важан извозник не само пшенице, већ и других битних компоненти које улазе у широк спектар индустрија у Египту“, рекао је Тарек Метвали, египатски економиста.

„Тако да ће прелазак на њихово плаћање у рубљама бити од користи за Египат. Међутим, да ли ће прелазак ублажити све притиске због кризе долара, то је мање вероватно.“

Да би користила механизам, Русија ће највероватније морати да испоручује Египту рубље у замену за фунте, рекао је Метвали, што би заузврат могло да повећа укупан извоз Каира у Москву.

„Механизам ће, ако се примени, повећати количину египатских фунти у руској економији, коју би они користили за увоз више египатске робе“, рекао је он.

То, заједно са чињеницом да многе земље тренутно не раде са Русијом због санкција, представља прилику за египатске извознике.

Штавише, промена би такође могла да оживи египатски туризам, рекао је Метвали. Египат је био друга најпопуларнија дестинација за одмор руских туриста у 2022.

Он је рекао да због тога што се Руси суочавају са потешкоћама у добијању долара због санкција, мање њих посећује египатска одмаралишта, која обично наплаћују таксе у америчкој валути.

Прелазак на коришћење рубље би такође могло да доведе до тога да више Руса, чак и оних који раније нису могли да дођу због захтева у доларима, посете Египат.