Прочитај ми чланак

Председник Мексика: Отворићемо врата Џулијану Асанжу

0

Мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор изјавио је у уторак да ће Мексико отворити своја врата Асанжу ако буде пуштен.

Британска министарка унутрашњих послова Прити Пател одобрила је у петак изручење оснивача Викиликса Сједињеним Државама како би се суочио са кривичним пријавама. Асанжова супруга обећала је да ће се борити користећи све могуће правне путеве.

„Замолићу председника Бајдена да се позабави овим питањем… хуманизам мора превладати“, рекао је Лопез Обрадор на редовној конференцији за новинаре. Мексико би могао да „отвори своја врата Асанжу“ ако буде ослобођен, додао је он.

Мексички председник требало би да се састане са својим америчким колегом у јулу након што је прескочио недавни Самит Америка у Лос Анђелесу који је био домаћин САД у знак протеста што је Бела кућа искључила владе Кубе, Венецуеле и Никарагве са тог догађаја.

Америчке власти траже Асанжа по 18 тачака, укључујући оптужбе за шпијунирање, које се односе на објављивање огромних количина поверљивих америчких војних записа и дипломатских депеша од стране Викиликса за које је Вашингтон рекао да су довели животе у опасност.

Његове присталице кажу да је он херој против естаблишмента који је жртвован зато што је разоткрио злочине САД у сукобима у Авганистану и Ираку и да је његово кривично гоњење политички мотивисан напад на новинарство и слободу говора.

„Он је најбољи новинар нашег времена на свету и према њему су поступали веома неправедно, горе од криминалца. Ово је срамота за свет“, рекао је Лопез Обрадор.