Прочитај ми чланак

Председник Либана: Могуће да је спољни фактор умешан у експлозију у Бејруту

0

Председник Либана Мишел Аун није искључио могућност да је спољни фактор умешан у експлозију која се догодила у Бејруту, преноси либанска телевизија МТВ.

„Узрок експлозије још није утврђен, али постоји могућност умешаности спољних снага коришћењем ракете или бомбе, или спровођењем неких других активности“, рекао је Аун.

© Sputnik / Алексей Дружинин

Лидер државе је истакао да је током посете француског председника Емануела Макрона Бејруту тражио од њега сателитске снимке тренутка експлозије у луци. Међутим, уколико Париз не буде могао да их уступи, Либан ће тражити од других земаља снимке „како би утврдио да ли је реч о нападу споља или пожару“, прецизирао је Аун.

Подсетимо, шестог августа одржани су антивладини протести у Бејруту, а демонстранти су се окупили, јер су бесни на руководство земље због експлозије у којој је погинуло око 150 особа. Либански државни медији пренели су да је неколико особа повређено током протеста.

Експлозија у Бејруту

У близини луке у Бејруту, најнасељенијем делу главног града Либана, у уторак су одјекнуле две снажне експлозије које су оставиле град разореним, а становнике затеченим. Ударни талас експлозије уништио је и оштетио на десетине кућа, аутомобила, а у многим четвртима престонице попуцала су прозорска стакла.

Власти су саопштиле да је експлозију изазвала детонација 2.700 тона амонијум-нитрата, који се налазио у складишту након што је 2015. године заплењен на царини.

Према писању бејрутских медија, током експлозије у Бејруту погинуло је 149 особа, док је око 5.000 људи повређено.