Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК БУГАРСКЕ Одлуке о борби против короне доносе сити, гладни би могли…

0

Држава мора да размишља не само о физичком, већ и о менталном здрављу људи, изјавио је бугарски председник Румен Радев коментаришући мере владе. Према његовим речима, одлуке владе могле би довести до тога да људи почну да протестују.

„Људи који доносе одлуке су сити. Али има много Бугара који већ гладују. Зато опет говорим: не чекајте тренутак када глад превлада над страхом. Тада би последице могле бити непредвидиве. Неопходно је предузети хитне мере да не би било гладних људи, јер ће гладни масовно изаћи на улице (на протесте)“, нагласио је Радев.

© Sputnik / Alexey Vitvitsky

Председник Бугарске и раније је критиковао потезе владе и блокирао део закона о ванредној ситуацији. Парламент земље подржао је вето и уклонио из текста ставке које је председник критиковао.

Министарство рада и социјалне политике Бугарске саопштило је раније да је од почетка ванредног стања 13. марта више од 30 хиљада Бугара изгубило посао. Да би подржала предузећа, влада је преузела на себе исплату 60 одсто плата запослених.

У Бугарској је до сада забележено 565 случајева заразе новим вирусом корона КОВИД-19, од чега су 22 особе преминуле.

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију нове корона вирусне инфекције КОВИД-19 за пандемију. Према последњим подацима, у свету је забележено више од 1,3 милиона случајева заразе, а умрло је више од 76 хиљада људи.