Прочитај ми чланак

Председник Бразила: Путин добродошао у нашу земљу, нећемо дозволити његово хапшење

0

Бразилски лидер каже да руски председник неће бити притворен под његовим надзором

Бразил ће игнорисати налог Међународног кривичног суда за хапшење Владимира Путина, рекао је председник Луиз Инасио Лула да Силва. Он је додао да руски председник може да посети његову земљу без страха од притвора.

„Верујем да Путин може лако [отићи] у Бразил“, рекао је Лула за индијски сајт Фирстпост на маргинама самита Г20 у Њу Делхију. „Оно што могу да вам кажем је да ако ја будем председник Бразила, а он дође у Бразил, нема шансе да буде ухапшен.

У марту 2023., Хашки суд издао је налоге за Путином и Маријом Лвовом-Беловом, руском комесарком за права деце, због наводне „противправне депортације и трансфера“ деце.

Москва не признаје ауторитет МКС-а и негирала је оптужбе, инсистирајући да је евакуисала децу на сигурно током свог оружаног сукоба са Украјином. Путин је одлучио да не путује у Јужну Африку, која је чланица МКС, на самит БРИКС-а у августу, уместо тога да учествује на том догађају на даљину.

У разговору за Фирстпост, Лула је поновио да Бразил не жели да „учествује у ратним напорима“, понављајући одлуку његове владе да не испоручује оружје Украјини или да уведе санкције Русији. Он је тврдио да Г20 “није одговарајући форум” за дискусију о сукобу и предложио да би се о томе требало расправљати на Генералној скупштини УН касније овог месеца.