Прочитај ми чланак

ПРАГ: Хиљаде Чеха протестовало због пензионе реформе и границе од 68 година! ВИДЕО

0

Хиљада Чеха протестовало је данас у Прагу испред седишта чешке владе на позив синдиката КОВО, против најављене реформе пензијског система у којој се појавио и предлог да се граница за одлазак у пензију помери на 68 година.

„Пензија са 68 година НЕ. Оставка Фијалине владе ДА“, велики је транспарент који су радници и синдикални активисти из разних крајева Чешке донели данас пред владу.

„Звали смо и представнике владе али они нас се плаше, не желе да чују истину. Дошли смо данас да им кажемо како људи живе и шта мислимо о њиховим корацима. Владу баш брига за социјални дијалог. Министри не долазе на састанке трилатерале и само пуштају пробне балоне о реформама“, казао је шеф синдикалног савеза КОВО који је организовао протест, Роман Ђурчо.

Демонстранти су извештачима чешких медија казали да им у реформи највише смета предлог да се у пензију одлази са 68 година.

„Када смо сазнали за одлазак у пезију тек са 68 година нисмо могли да верујемо. У неким професијама у Шкоди не можете да радите ни до 60 година. А за те људе немамо физички мање напорна радна места. У овом тренутку од људи правимо социјалне јаднике“, казао је окупљеним демонстрантима шеф синдиката у фабрици аутомобила Шкода Јарослав Повшик.

Радници Шкоде пружили су подршку синдикалном протесту такође и стога што је један од захтева синдиката да се одложи пооштравање прописа о емисији издувних гасова Еуро 7 против чега је цела чешка аутомобилска индустрија.

Позивамо владу да почне расправу о пензијској реформи и то са свим политичким странкама и стручњацима. Тражимо да убрзано припреми предлог о одласку у пензију за физички напорне професије. Даље захтевамо да влада престане да плаши грађане предлозима које није још припремила до краја, главни су захтеви синдиката и демонстраната.

Демонстрантима се обратио и бивши популистички премијер, лидер најјаче опозиционе странке, тајкун агро и хемијске индустрије Андреј Бабиш и рекао да је његова влада Чешку предала у сјајном стању, међутим демонстранти су му звиждали.

Чешки премијер Петр Фијала казао је данас да је тешко рећи због чега протестују радници и синдикати када још нема готовог предлога реформе а влада о решењима разговоара и са опозицијом и са синдикатима.

Министар рада и социјалних питања Маријан Јуречка казао је да нема намеру да у измене закона убаци границу од 68 година за одлазак у пензију.

„Морамо да водимо рацуна о томе да је живот шаролик, неко ради од 18, 19 година дуго уплаћује доприносе, рецимо у физички тешкој професији. Мора се узети у обзир дужина живота и тежина рада“, казао је Јуречка.

Чешки министар објаснио је да би се измењени услови из реформе коју влада жели да предложи до краја априла односили на Чехе којима је данас око 40 година.