Прочитај ми чланак

Поверљиви документ из Брисела: НАТО се спрема за више ратова у исто време?

0

Бриселски самит министара одбране НАТО долази у тренутку када Алијанса планира ширу ревизију своје одбране подстакнута сукобом у Украјини

Министри одбране земаља чланица НАТО покушаће да на дводневном самиту у Бриселу, који је почео јуче, постигну договор о потрошњи најмање два одсто БДП-а на одбрану, што је помак од око два одсто буџета колико су обећавали протеклих 10 година.

Специјална војна операција у Украјини подстакла је земље НАТО да се обавежу да ће трошити више на одбрану, пише „Блумберг“ али додаје да многе земље, укључујући Луксембург, Канаду и Италију. и даље не могу да испоштују старе смернице.

Самит у Бриселу долази у тренутку када Алијанса планира ширу ревизију своје одбране подстакнута сукобом у Украјини. Лидери НАТО-а договорили су се на самиту у Мадриду прошлог јуна да формирају снаге од око 300.000 војника који би били у стање приправности и да такође изграде ротационе бригаде за одбрану источног крила, а за све то ће бити потребна додатна улагања.

Очекује се да ће министри одбране на састанку у Бриселу ове седмице потписати и нове политичке смернице, у којима ће се утврдити „инвестициони захтеви“ за савезнике да се припреме за било коју потенцијалну будућу војну активност, наводи „Блумберг“.

Поверљиво упутство ће обухватити начине да се НАТО истовремено ангажује у такозваном сукобу високог интензитета по члану 5, на основу ког савезници морају да бране једни друге ако су нападнути, али и у сукобу ван зоне, који није у складу са чланом 5.

Од савезника у НАТО-у ће бити затражено да преусмере улагања у капацитете потребне за колективну одбрану, као што су теже снаге, као и у ваздушну и ракетну одбране, рекао је високи званичник НАТО-а.

Смернице ће такође нагласити потребу за већим улагањем у дигиталну модернизацију и нагласити потребу да се подаци прикупљени од снага користе на интегрисан начин.

Када смернице буду усвојене, војна команда НАТО-а ће у наредним месецима детаљно изнети захтеве за сваког савезника.