Прочитај ми чланак

„Поверљиве податке Пентагона открио двадесетогодишњак који је радио у војној бази“

0

Према извештају америчког листа, та особа је поделила поверљиве информације на платформи за размену порука у групи са око двадесетак мушкараца који деле "заједничку љубав према оружју, војној опреми и Богу"

Особа која је одговорна за објављивање поверљивих америчких документa је 20-годишњи заљубљеник у оружје, који је радио у војној бази, известио је „Вашингтон пост“ позивајући се на чланове групе на друштвеној мрежи Дискорд.

Према извештају америчког листа, та особа је поделила поверљиве информације на платформи за размену порука у групи са око двадесетак мушкараца који деле „заједничку љубав према оружју, војној опреми и Богу“.

„Вашингтон пост“ је свој извештај, у којем није именовао ту особу, засновао на разговору са два члана групе на Дискорду.

Оба члана рекли су да знају право име особе, као и државу у којој живи и ради, али су одбили да поделе ту информацију, док ФБИ и даље трага за њим.

Особа се, према сведочењима, представљала на мрежи као „припадник старе школе“, а тврдио је за себе да „зна тајне које влада крије од обичних људи“.

„ОГ“, што је било његово корисничко име на Дискорду, поделио је са члановима групе стотине поверљивих докумената, за која је тврдио да их је „донео са посла у војној бази“.

„Вашингтон пост“ је, наводи се у тексту, имао увид у око 300 поверљивих докумената које је ОГ поделио на групи, од којих већина није објављена.

Један од извора листа описао га је као некога ко је у раним или средњим 20-им годинама, а ко је био узор осталим члановима групе.

„Он је у форми. Снажан. Наоружан. Утрениран. Он је готово све што можете да очекујете од неког лудог филма“, рекао је један од чланова, који има мање од 18 година и говорио је под условом анонимности, уз дозволу мајке, објавио је „Вашингтон пост“.

Група је била уточиште од пандемије за тинејџере гејмере, закључане у кућама и одсечене од пријатеља из стварног света. Чланови су размењивали мимове, шале и необавезна ћаскања. „Заједно су гледали филмове, шалили се и молили“, преноси лист.

„ОГ“ им је држао предавања о дешавањима у свету и тајним владиним операцијама. Желео је да „будемо у току“, рекао је саговорник листа.

Дискорд је у јучерашњем саопштењу навео да сарађује америчким властима, након што је Министарство правде САД покренуло кривичну истрагу прошле недеље.

Пентагон, који је покренуо случај, тренутно процењује штету која је нанета можда најозбиљнијим објављивањем поверљивих америчких информација последњих година, наводи Ројтерс.