Прочитај ми чланак

ПОТПРЕДСЕДНИК БУНДЕСТАГА: Немачка на путу да постане нефункционална банкрот-држава

0

Волфганг Кубицки: Одрицање од руских енергената кошта нас 110 милијарди евра

Немачка је у опасности да постане нефункционална банкрот-држава збогенергетских проблема и низа других унутрашњих потешкоћа – изјавио је потпредседник Бундестага Волфганг Кубицки.

У интервјуу дневном листу Bild додатно је указао и упозорио:

„Ако наставимо овим курсом, ако будемо годинама плаћали енергетске субвенције, суочићемо се, иако нам не прети државни социјализам, са државним банкротством“.

Нагласио је да ће 110 милијарди евра планираних за увоз енергената – након што власти више нису могле или нису хтеле да их купују од Русије – бити скинуто са других буџетских ставки, што значи да ће новца тамо бити премало.

Кубицки у интервјуу није крио да је бесан због одлуке Берлина да се одрекне нуклеарне енергије и производњу гаса у приобаљу Балтика.

„Многи код нас имају утисак да је Немачка на путу да постане нефункционална држава. Инфраструктура, администрација, цене енергената и неспособност Бундесвера да одбрани земљу – то су проблеми који изискују хитне контрамере, иначе ће ствари постати веома лоше“.

Лист Die Welt је указао да су планови Немачке за уштеду гаса пропали због доласка великих хладноћа.

Ниво гаса у немачким складиштима за само један дан опао је за један проценат.

Шеф немачког гасног регулатора BNetzA, Клаус Милер, рекао је да би – ради штедње гаса – домаћинства и предузећа у Немачкој требало да у потпуности искључе грејање!

Према његовој процени, Немачка треба да смањи потрошњу гаса за најмање 20 одсто да би надокнадила губитак руских испорука.