Прочитај ми чланак

ПОТЕЗИ ОЧАЈНИКА: Пензионери који приме бустер дозу, добију 300 евра!

0

Словачка ће дати новчане подстицаје особама старијим од 60 година које се вакцинишу против корона вируса или узиму тзв. бустер дозу, како би се повећала стопа вакцинације која заостаје за осталима у Европској унији.

Парламент је данас одобрио исплате, дајући зелено светло на предлог владе, која је првобитно разматрала давање ваучера за хотеле или ресторане, али се уместо тога определила за новчани подстицај.

300 евра за додатну дозу

Они који до средине јануара приме бустер дозу добиће 300 евра, док ће група старијих од 60 година која се пријаве за прву дозу до тог датума добити 200 евра.

Словачка није прва земља која нуди подстицаје за вакцинацију. Швајцарска је у октобру понудила бесплатне оброке у ресторану или биоскопу грађанима који би убедили своје пријатеље да се вакцинишу против ковида.

Амерички град Хјустон рекао је у априлу да ће платити 100 долара свакој особи која прими прву дозу вакцине против ковида.

Словачку са 5,5 милиона становника тешко је погодио најновији талас пандемије, због чега је, пуних болница, морала поново да уведе мере затварања.

Имају трећу најнижу стопу вакцинације у Унији

Словачка је имала другу највишу стопу заразе у свету током протекле недеље, према подацима Оур Wорлд ин Дата у среду.

Међутим, Словачка се налази прилично иза других земаља Европске уније у вакцинисању својих становника, са 68 одсто особа старијих од 60 година које су потпуно вакцинисане – што је треће најниже место у Унији после Бугарске и Румуније и мање од просека ЕУ од 88 одсто.

Од укупног словачког становништва, 46,5 одсто је потпуно вакцинисано, што је испод просека ЕУ од 66,8 одсто, према Европском центру за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ).