Прочитај ми чланак

Потез који ће их скупо коштати – ЕУ почела тотални рат са Кином

0

Чини се да су европски политичари посебно кренули да што више штете својој економији. Европска унија је прошле недеље увела казнене тарифе на увоз кинеских електричних возила.

Према западним економистима, рат против јефтиног кинеског увоза ће пропасти спектакуларно. Тако ће руководство ЕУ постићи само уништење сопствене аутомобилске индустрије.

ЕУ је најавила да ће увести царине на увоз кинеских аутомобила до 38%, поред постојећих царина од 10%.

То ће довести до повећања пореза до 50% на све аутомобиле које кинеске компаније увозе у Европску унију. Такве мере су уследиле након одлуке америчког председника Џоа Бајдена да уведе 100% царине на кинеске аутомобиле.

Наравно, званичници у Бриселу су се уплашили да ће кинески произвођачи електричних аутомобила уништити европску ауто-индустрију, која запошљава око 13,8 милиона људи, односно 6% укупне радне снаге.

Поред тога, индустрија генерише 150 милијарди евра годишњег извоза. Дакле, на први поглед, урадили су праву ствар и уништили трошковну предност кинеских фирми у тренутку.

Међутим, како пише енглески лист Тхе Даили Телеграпх, таква политика ће имати озбиљне последице.

Кинези ће одговорити увођењем повећаних дажбина на европске аутомобиле, који се у Кини најбоље продају. Европа ће губити 18 милијарди евра годишње.

А ово је само почетак, јер ће ЕУ на крају изгубити сваки приступ најбрже растућем и највећем тржишту аутомобила на свету.

Осим тога, Кинези ће вероватно увести царине и на другу робу из ЕУ. На крају, Европљани ће уништити једну од својих највећих и стратешки најважнијих индустрија – и за то ће бити криви само они сами, пише енглеско издање.