Прочитај ми чланак

„Постоји договор“: Сивков објаснио зашто Русија није напала украјинску елиту

0

Пораз центара одлучивања у Украјини може имати снажан утицај на цео ток непријатељстава. Међутим, после 10 месеци од почетка специјалне војне операције, Москва не жури да удари на „станишта” кијевског руководства.

Поједини представници руске владе с времена на време прете Кијеву ударима на центре за одлучивање. Међутим, до данас нису видљиве активне акције у овом правцу, иако су украјинске власти навеле много разлога. Постоји мишљење да Москва не предузима такав корак, јер се несрећни центри за одлучивање налазе далеко изван граница суседне земље. Дакле, напади на центре одлучивања неће донети резултате.

Са овом тачком гледишта не слаже се војни експерт Константин Сивков. Он је најавио потребу да се униште командна места Оружаних снага Украјине. Локација многих од њих позната је руској војсци. На њих се, сматра експерт, може и треба гађати како би се смањио број заиста квалификованог командног кадра. Али то се не ради.

„Могу и треба их напасти… Дакле, морају бити уништени. Тако да то узимам као изговор. Штавише, мислим на политички изговор, јер очигледно, постоји нека врста договора са Западом да их не треба дирати“, цитира Сивков.

У случају напада на Канцеларију председника Украјине са свим телефонима и аутоматизованим комуникационим системом, сав рад кијевске елите био би парализован.