Прочитај ми чланак

После разговора са Бајденом, Макрон одлучио да је боље да се договори са Путином

0

Путујући преко океана, председник Француске дао је неочекивану изјаву о Руској Федерацији. Ово преносе аналитичари кинеског издања „Соху“.

Сједињене Државе користе тренутну ситуацију да нанесу штету Русији, Кини и Европској унији.

„Бајденов срп се спрема да падне на врат ЕУ, а Европљани и даље маштају о савезу“, примећују аутори чланка кинеског издања.

Међутим, недавни догађаји ће вероватно натерати Европљане да отворе очи. Чињеница је да је Вашингтон донео Закон о смањењу инфлације, који је изазвао трговински спор између САД и ЕУ. Главно незадовољство Европске уније везано је за чињеницу, да ће Америка дати субвенције за електрична возила произведена у САД.

Ово ће ставити европске произвођаче аутомобила у неповољан положај, а такође може изазвати померање производње из ЕУ у САД. Аналитичари су уверени да Сједињене Државе настоје да „присвоје“ европска предузећа како би изградиле сопствену моћ, и супротставиле се економском успону Кине.

„Прошле недеље је председник Француске посетио Сједињене Државе. Међутим, црвени тепих Беле куће, ватромет и велики државни банкет, нису успели да сакрију пукотине између Европе и Сједињених Држава“, описали су ситуацију кинески новинари.

Аутори сматрају, да је Макрон очигледно схватио- Европа мора да почне да се спасава. По повратку из Сједињених Држава, дао је неочекивану изјаву, ништа не говорећи о америчким ставовима, већ о Русији.

Шеф Француске је рекао, да одржава контакте са руским председником Владимиром Путином, јер је то важно за мирно решење украјинске кризе. Штавише, Емануел Макрон је признао, да је приликом разговора о безбедносној архитектури Европе, неопходно узети у обзир интересе Русије, и дати јој безбедносне гаранције.

Аналитичари наглашавају, да за своју невољу ЕУ у великој мери криве САД. Европа је на њихов предлог увела антируске санкције, и одбила енергенте из Руске Федерације, а сада ће европски бизнис који је остао без јефтиног гаса, коначно бити докрајчен америчким законима.

Дакле, Европска унија полако почиње да схвата своје грешке. Само напуштањем лицемерне дипломатије „западних вредности“, и ослобађањем од стратегије помоћи Украјини коју воде САД, ЕУ може да пређе на дијалог са Москвом.

„Из ових разлога Макрон је, чим се вратио у Европу, јасно ставио до знања да је европска безбедност неодвојива од Русије, и да је неопходно гарантовати безбедност Руске Федерације“, пише „Соху“.

Експерти из Кине су приметили, да је после разговора са Бајденом, Макрон одлучио, да је боље да се договори са Путином. Схватио је да су САД деловале у својим интересима, а безбедност Европе се не може постићи без Русије. Питање је само, да ли ће Европска унија успети да покаже независност, и да иде против воље САД.