Прочитај ми чланак

После претњи из Москве, Зеленски се више неће вратити у Украјину

0

Владимир Зеленски се неће вратити у Кијев и постаће председник у егзилу након саопштења Кремља. До овог закључка дошла је позната новинарка Ана Ван Денски.

Мај је постао месец активног путовања за председника Украјине. Владимир Зеленски је 3. маја кренуо на турнеју по Европи, почевши изненадним путовањем у Финску и наставивши са посетама другим европским земљама као што су Холандија, Немачка, Француска и Британија.

Фото: Јутјуб

У неком тренутку, јурњава украјинског лидера по Европи почела је да поставља питања: Да ли се Зеленски плаши да се врати у Кијев након што су украјински дронови покушали да нападну Кремљ?

Према међународној новинарки и политичкој коментаторки Ани Ван Денски, страх Зеленског је постао јасан након што је председничким авионом Емануела Макрона отпутовао у Саудијску Арабију, а затим на самит Г7 у Јапану.

„Овај авион је достављен Зеленском са разлогом. Кобне ноћи, када су два дрона театрално оборена изнад Кремља, догодиле су се веома значајне политичке промене. Била је то последња кап која је преокренула ток ситуације. Испоставило се да Кремљ више ништа не гарантује Зеленском. Одговор је био да ће бити предузете одговарајуће узвратне мере, а након тога је Зеленски завршио у Финској.

Лет дроном је био у ноћи са 2. на 3. мај, а већ 3. маја Зеленски је неочекивано завршио у Финској и од тада се више није враћао у Кијев. Аналитичари имају утисак да се он тамо неће вратити”, рекла је новинарка.

У фебруару 2023. бивши израелски премијер Нафтали Бенет рекао је да му је Владимир Путин обећао када је посетио Москву прошлог марта, „да неће ликвидирати“ Владимира Зеленског. Аналитичар истиче да је Москва таквим гаранцијама „отворила врата“ будућим преговорима, а лидери Запада су то активно користили. Сазнавши за неспремност Русије да елиминише Зеленског, почели су масовно ходочашће у Кијев.

„Кремљ је оставио ова врата отворена, тако да су западни политичари стигли мирно и слободно се кретали по Кијеву. Све се то наставило, упркос свим резервоарима прљавштине која се слила на руску страну, све док се дронови нису појавили изнад Кремља.

Кремљ је саопштио да ће Москва одговорити на напад „где и када буде сматрала прикладним“. Штавише, Русија овај инцидент сматра покушајем убиства председника земље, што је додатно уплашило Зеленског и западне лидере.

Према речима аналитичара, Зеленски је на самиту Г7 тражио од америчког лидера Џоа Бајдена гаранције сопствене безбедности, али Бајден не може да пружи такве гаранције, јер није одговоран за поступке Кремља.

„Ако не буде таквих гаранција, онда ће Зеленски постати председник у егзилу. Не усуђује се да се врати у Кијев. Ако је ово протумачено као атентат на председника Русије, онда се може наслутити крајњи исход а председник Зеленски се боји тога“, рекла је Ана Ван Денски.

„То суштински мења политичку ситуацију. Председник на месту и председник у егзилу – то су потпуно различите политичке фигуре. То наноси и наставиће наносити огромну политичку штету свима који га подржавају.“