Прочитај ми чланак

После короне – нова агенда: У Европи ускоро може да нестане ИНТЕРНЕТ

0

Владе Европске уније ће покренути велику симулацију сајбер напада на неколико држава чланица.

Чланице ће се суочити са нападима на своје ланце снабдевања и неким друштвено-економским преливањем у другим државама чланицама пре него што морају да координирају јавну комуникацију и дипломатски одговор.

Циљ шестонедељне вежбе је тестирање отпорности Европе, јачање спремности и сарадње међу државама чланицама и повећање ефикасности заједничког одговора.

Симулација ЕУ долази усред страховања да би Русија могла да комбинује неке агресивне акције против Украјине са сајбер нападима усмереним против Запада.

У једном документу ЕУ помиње се недавни хак софтверске компаније SolarWinds Corp., за који су обавештајне службе САД и Велике Британије процене да су извршиле руске обавештајне службе и погодио компаније са обе стране Атлантика.

У документу се каже да, иако ЕУ има на располагању различите механизме за супротстављање и кажњавање чинова сајбер агресије, она тренутно нема структуру за ефикасну координацију заједничког одговора на велику кризу.

Према једном од докумената, вежба ће бити структурисана око постепене ескалације озбиљне кризе, која ће кулминирати нападом који се може оквалификовати као оружана агресија у складу са Повељом Уједињених нација.

Како би била што реалнија и што боље припремила јединицу за прави напад, моделоваће се на основу инцидената који су се десили или би се могли десити у блиској будућности.

Иако се не наводи тачан датум почетка вежбе, на основу календара, вежба ће или почети сутра или ће се одржати током викенда. Будући да од јесени 2021. конспиролози једногласно говоре о глобалном замрачењу – блекауту, вест онда се испоставља да је ова вест јако важна. Јер, ако изненада у свету нестане струја или интернет, треба узети у обзир вежбе које предстоје. Можда ће рећи да је само „нешто је пошло наопако“ или томе слично…

Највероватније ће свет безбедно преживети почетак Старе Нове године и неће искључити струју у светским размерама, али све ове нагло повећане обуке не могу да не изазвати забринутост. Увек је било тензија међу државама, хакери се такође нису појавили јуче, али у последње време велике „газде“ све чешће спроводе неке „вежбе“…