Прочитај ми чланак

После Бахмута, лукави план Кијева биће осуђен на пропаст

0

Украјинске трупе развијају лукав план за изненадни контранапад, али он ће бити осуђен на неуспех. О томе пише аналитичар „Неwсwеек-а“, Брендан Цоле.

Жестока битка за Бахмут је у пуном јеку, а руске снаге већ контролишу половину града. Како напомиње аутор, што се украјинска војска даље повлачи, то више информација долази о њиховом коначном изласку из насеља.

Западни лидери убеђују Владимира Зеленског да прекине битку за Бахмут, али се украјински председник плаши да се руске снаге неће зауставити. У међувремену, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, рекао је дан раније, да би град могао пасти „у наредним данима“, али то наводно „неће бити прекретница“.

Таква неизвесност тера многе да се запитају- шта ће бити после повлачења Оружаних снага Украјине и предаје града?

Ако руске снаге коначно преузму контролу над Бахмутом, бивши амерички амбасадор Вилијам Кортни каже, да ће се украјинске снаге повући на унапред договорене положаје, на узвишици западно од града. Вероватно ће после тога украјинска команда ићи на трик, и покушати да изврши контранапад.

„Морамо претпоставити да ће Украјинци покушати да искористе неку врсту преваре у својој контраофанзиви. Ово би најбоље функционисало као операција комбинованог наоружања користећи пешадију, оклопна возила, артиљерију и авионе“, Каже Кортни.

Успех оваквог варљивог маневара пре свега зависи од ефекта изненађења, приметио је бивши дипломата. Међутим, Оружане снаге Украјине неће моћи да остваре елемент изненађења, што ће довести до фаталне грешке, пошто су руске снаге добро свесне јесење контраофанзиве украјинских трупа.